Hlavní obsah

Do čtvrtka budou tropy, pak se zatáhne a razantně se ochladí

Až do čtvrtka, jenž bude z astronomického pohledu prvním letním dnem, nás čeká počasí s minimem oblačnosti a vysokými teplotami, které budou v závěru období překonávat hranici 30 stupňů. Od pátku by se mělo poměrně výrazně ochladit a o víkendu se nejvyšší teploty budou pohybovat pouze kolem 20 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V pondělí bude převládat jasno až polojasno, pouze na Moravě a ve Slezsku se odpoledne může vytvářet kupovitá oblačnost s přeháňkami či bouřkami. Nejvyšší teploty se dostanou na 23 až 27 stupňů.

Velmi podobně bude i v úterý, kdy začne počasí ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu. Převážně tak bude jasno či polojasno, na horách ojediněle s přeháňkami či bouřkami. Ráno teploty budou klesat na 14 až 10 stupňů, přes den budou stoupat na 24 až 28 stupňů.

Jasno či polojasno bude převládat rovněž ve středu. Ranní teploty poklesnou na 16 až 12 stupňů, nejvyšší denní vystoupají na 26 až 30.

Ve čtvrtek bude kulminovat příliv teplého jihozápadního proudění. Zpočátku dne bude jasno či polojasno, odpoledne však bude od západu přibývat oblačnosti na zataženo. Přidají se přeháňky či bouřky,“ uvedla Honsová. Ranní minima poklesnou na 17 až 13 stupňů, nejvyšší denní vystoupají na 27 až 31.

Začátek astronomického léta tak bude tropický podobně jako v roce 2000, kdy teploty stoupaly k 36 stupňům. Naopak před třemi lety ale bylo pouze 17 stupňů, připomněla Honsová.

Ochlazení, které v pátek naplno přinese příliv vzduchu od severozápadu, bude doprovázeno oblačným počasím a přeháňkami. Ráno bude rtuť teploměru klesat na 13 až 9 stupňů, odpolední maxima se dostanou pouze na 18 až 22.

Změnu nepřinese ani víkend. V sobotu i v neděli bude převládat oblačno až polojasno s přeháňkami. Ranní minima zůstanou mezi 13 a 9 stupni, přes den budou teploty šplhat na 17 až 21 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám