Hlavní obsah

Zeman na Hradě spálil červené trenýrky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, ren

Prezident Miloš Zeman svolal na čtvrteční odpoledne novináře na tiskový brífink. Téma nebylo dopředu avizováno. Nakonec se ukázalo, že hlava státu svolala novináře proto, aby před nimi spálila červené trenýrky, které nad Hradem zavlály na podzim roku 2015.

Záznam: Tiskový brífink prezidenta republikyVideo: Novinky

 
Článek

Zeman avizoval, že tisková konference bude bez otázek. Netradičně se konala u vchodu do Lumbeho zahrady, kde stojí vila, ve které bydlí prezidentský pár.

Před stojany na mikrofony byla připravena kovová obruč s hořícím ohněm. Již před začátkem brífinku se hovořilo o tom, že hlava státu svolala novináře proto, aby před nimi spálila červené trenýrky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident páli na Hradě červené trenky

A opravdu se tak stalo. „Asi před rokem, možná ani ne, na přednášce pro studenty Opavské univerzity jsem řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny věcných argumentů a nikoliv na základě spodního prádla,” začal svůj projev Zeman.

„Mezitím ulicemi českých, moravských a slezských měst pobíhali šílenci mávající červenými trenýrkami. Dovedu to pochopit před parlamentními nebo prezidenstkými volbami. Tyto volby již skončily,” uvedl.

Zdůraznil, že si myslí, že čas spodního prádla v politice už skončil. „Abych tento názor dokumentoval, rozhodl jsem se, že červené trenýrky, které jsme za jednu korunu odkoupili od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, spálíme a uděláme happening, který na Pražském hradě už dávno nebyl,” prohlásil prezident a hodil trenýrky do ohně.

Foto: Právo

Lidé mohli sázet

Jelikož téma tiskové konference nebylo dopředu avizováno, objevily se různé spekulace o tématech, kterým by se prezident republiky mohl ve svém vystoupení věnovat.

Sázková kancelář Fortuna ale vypsala sázky a lidé mohli tipovat, co prezident oznámí. Například možnost, že Zeman oznámí datum návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, měla kurz 150:1.

Bookmakeři také přišli s možností, že Zeman oznámí sňatek své dcery Kateřiny s mluvčím Ovčáčkem (kurz 2500:1). Nejvyšší kurz měla sázka na to, že prezident založí neziskovou kancelář s Miroslavem Kalouskem (5000:1).

Reklama

Výběr článků

Načítám