Hlavní obsah

Nejlépe se v Česku žije v Říčanech, Praze a Černošicích. Mapa ukazuje kvalitu obcí

• Aktualizováno

Nejlépe se v České republice žije v Říčanech. Ty se umístily na prvním místě v indexu kvality života zhruba dvou stovek obcí s rozšířenou působností. Na druhém místě skončila Praha následovaná Černošicemi, Třeboní a Trhovými Sviny. Index společností Deloitte a Obce v datech zohledňuje životní prostředí, služby a další údaje o životě v obcích.

Foto: Profimedia.cz

Říčany u Prahy

Článek

Na nejvyšších příčkách žebříčku jsou kromě Říčan další obce z okolí hlavního města, sama Praha je na druhém místě. Vysoko jsou i některé jihočeské obce nebo Brno a další obce na jihu Moravy.

„Obce v oblasti Prahy a okolí jsou na předních příčkách především díky výborné dostupnosti služeb a možností, které jsou koncentrované v Praze a pro okolní obce snadno dostupné, například vlakem. Navíc i v těchto obcích samotných bývá na počet obyvatel nadprůměrný počet těchto možností, třeba kvalitní školy a spolky,” sdělil jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek.

Nejhůře v Moravskoslezském a Ústeckém kraji

Naopak nejspodnější příčky obsadily především obce z Moravskoslezského a Ústeckého kraje. „Ve většině obcí z těchto regionů žije mnoho lidí s finančními problémy, relativně vůči ostatním je v nich méně nabídek pracovních míst. V Ústeckém a Moravskoslezském kraji je také poměrně vysoké znečištění,” uvedl Havránek.

Jaká je kvalita života ve vaší obci?
Přehledová mapa

Oba kraje jsou dlouhodobě regiony s nejvyšší nezaměstnaností v Česku. V květnu činil celorepublikový průměr podílu nezaměstnaných tři procenta, kdežto v Moravskoslezském a Ústeckém kraji téměř pět procent.

Foto: Deloitte, Právo

Index kvality života

Index kvality života byl podle Deloitte sestaven na základě zhruba tří desítek proměnných. Jsou mezi nimi třeba úroveň zdraví prostředí a dostupnosti zdravotní péče, podmínky pro práci, bydlení a vzdělávání nebo mezilidské vztahy – například ve formě místních spolků.

„Projekt obce subjektivně nehodnotí, ale pouze porovnává dostupnost daných služeb a možností,” doplnil Pavel Šiška z oddělení poradenství Deloitte.

Prvních deset a posledních deset obcí v žebříčku Indexu kvality života:
PořadíObecKrajIndex kvality života
Prvních deset obcí žebříčku
1.ŘíčanyStředočeský10,0
2.PrahaPraha9,8
3.ČernošiceStředočeský8,3
4.TřeboňJihočeský8,2
5.Trhové SvinyJihočeský7,7
6.BerounStředočeský7,5
7.Brandýs nad Labem - Stará BoleslavStředočeský7,5
8.České BudějoviceJihočeský7,3
9.HustopečeJihomoravský7,3
10.TurnovLiberecký7,2
Posledních deset obcí žebříčku
197.OdryMoravskoslezský2,3
198.BroumovKrálovéhradecký2,1
199.PodbořanyÚstecký2,1
200.HavířovMoravskoslezský2,0
201.ŽatecÚstecký1,9
202.LitvínovÚstecký1,5
203.MostÚstecký1,3
204.VítkovMoravskoslezský1,3
205.KarvináMoravskoslezský0,2
206.OrlováMoravskoslezský0,0
Zdroj: Deloitte

Reklama

Výběr článků

Načítám