Hlavní obsah

Déšť na jihozápadě Čech zvedl hladiny řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otava v Rejštejně na Klatovsku vystoupala v úterý krátce na nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varovali, že hladiny řek mohou kromě Plzeňského kraje stoupat i v kraji Jihočeském.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rozvodněná Otava (archivní foto)

Článek

Meteorologové vydali v úterý výstrahu před stoupající vodou pro Klatovsko. „V důsledku vydatnějších srážek a nasycení povodí dochází k výraznému vzestupu hladiny řeky Otavy v Rejštejně,” uvedli s tím, že řeka se může dostat až na třetí stupeň povodňové aktivity - ohrožení. Výstraha platila od úterních 22:30 do středečních 01:30.

Po 23. hodině řeka skutečně vystoupala na nejvyšší stupeň, po krátké době se ovšem vrátila na druhý stupeň, tedy povodňovou bdělost.

Ve středu ve dvě ráno byl podle dat na webu ČHMÚ na Otavě v Rejštejně stále druhý povodňový stupeň, stejně tak jako v Sušici. Na Vydře na Modravě platil první stupeň, stejně jako na Teplé Vltavě ve stanici Lenora.

Už od odpoledne platila výstraha před deštěm, silnými bouřkami a velkou vodu také pro Jihočeský kraj.

„Později odpoledne a večer se mohou na jihu Čech vyskytnout silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm, kroupami a nárazy větru přes 20 m/s (70 km/h). Během noci na středu (13. 6.) budou bouřky přecházet do trvalého a vydatného deště. Déšť bude během středečního dopoledne postupně slábnout,“ uvedli meteorologové.

„Vzhledem k aktuálnímu nasycení půdy mohou vést vydatné srážky v jižních Čechách k vzestupům hladin zejména menších a středních toků. Nejvýraznější vzestupy očekáváme na tocích odvodňujících Šumavu a Novohradské hory, a to zejména ve druhé polovině noci. Horní úseky toků budou kulminovat ve středu během dne, pravděpodobně na úrovni 1. SPA. V důsledku dotoku se následně budou zvyšovat průtoky také dolních částí zasažených toků,“ doplnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám