Hlavní obsah

Vnitro: SPD pracovalo efektivně s agendou extremismu

Aktualizováno

Když na konci května unikl do médií návrh zprávy ministerstva vnitra o extremismu a v něm varování před sněmovním hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, vyvolalo to prudké reakce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura (vlevo) a Radim Fiala (oba SPD)

Článek

Mimo jiné i v tom, že zpráva běžně vychází už v polovině května a resort vnitra ji stále nezveřejnil. Údajně proto, že text ještě neschválil ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO).

U mnohých to vyvolalo diskusi, zda nejde o účelové zdržování kvůli tomu, že právě SPD by mohlo být jedním z podporovatelů menšinové vlády Hnutí ANO a ČSSD.

Ani téměř po dvou týdnech od těchto debat loňská výroční zpráva zatím zveřejněna nebyla. Podle Hany Malé z tiskového odboru ministerstva je v současnosti v meziresortním připomínkovém řízení a poté ji bude schvalovat vláda v demisi.

Resort ale mezitím v úterý odpoledne vydal na svých webových stránkách zprávu o extrémismu za první čtvrtletí letošního roku. Hodnocení vůči SPD je v ní velmi podobné tomu, které koncem května uniklo z návrhu výroční zprávy.

„Hnutí SPD není z pohledu definice ministerstva vnitra extremistickým subjektem. Vybírá si ale podobná témata jako pravicoví extremisté a nezřídka k nim zaujímá i podobné názory. V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější než vyjádření představitelů tradičních pravicově extremistických stran,“ citoval koncem května server Aktuálně.cz původní návrh zprávy vnitra za loňský rok.

Znění za letošní čtvrtletí je sice mírnější, ale obsahově téměř totožné: „Tradiční pravicově extremistická uskupení přestala být politicky relevantní. Nejefektivněji pracovalo s obdobnou agendou hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. To ale nelze označit za extremistické dle definice využívané ministerstvem vnitra.“

Zpráva v souvislosti s SPD připomíná i stíhání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka v souvislosti s jeho údajnými výroky v prostorách Poslanecké sněmovny. Staník podle svědků loni na podzim v jednom z restauračních klubů Sněmovny v opilosti vyzýval k zabíjení menšin. [celá zpráva]

Migranti, muslimové a Soros

Materiál shrnuje i témata, s nimiž se hnutí snaží oslovit veřejnost. Jde zejména o migranty, muslimy, vlastizrádné občanské iniciativy, neziskové organizace a aktivisty řízené americkým finančníkem Georgem Sorosem.

Dlouhou dobu tuzemští extremisté ve valné většině Sorosovy aktivity v Evropě vůbec nezmiňovali a lze se domnívat, že o jeho existenci ani nevěděli.

Dlouhou dobu tuzemští extremisté ve valné většině Sorosovy aktivity v Evropě vůbec nezmiňovali a lze se domnívat, že o jeho existenci ani nevěděli
zpráva ministerstva vnitra o extremismu

Ministerstvo připomnělo i „kvazi-mediální” projekty, jejichž posláním je „polarizování společnosti, vytváření informačního chaosu a pocitu nedůvěry v demokratické instituce a seriózní média”.

Jejich „oblíbencem” je zmiňovaný George Soros. V souvislosti s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery pak tato „média” přicházela „s často protichůdnými konspiračními teoriemi” inspirovanými argumenty ruské strany.

„Personifikaci amerického finančníka do pozice hlavního podporovatele tuzemských „vlastizrádců“ se podařilo kvazi-mediálním webům úspěšně včlenit do rétoriky extremistických uskupení. Dlouhou dobu tuzemští extremisté ve valné většině Sorosovy aktivity v Evropě vůbec nezmiňovali a lze se domnívat, že o jeho existenci ani nevěděli,” shrnuje zpráva.

SPD: Zpráva je součástí politického boje

Hnutí v reakci obvinilo ministerstvo, že „zcela ignoruje presumpci neviny a své tvrzení opírá o subjektivní argumenty“. Zprávu, která podle něj zpochybňuje politickou svobodu, považuje za součást politického boje.

„Celkově lze konstatovat, že pod záminkou boje s extremismem ministerstvo vnitra fakticky vstoupilo do politické soutěže. Hnutí SPD příslušnou zprávu a okolnosti úniku informací bude konzultovat pro případnou možnost podání žaloby,“ dodalo hnutí v zaslaném vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám