Hlavní obsah

Babiš: Řešení problému migrace je mimo Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli migrační krizi je podle českého premiéra Andreje Babiše potřeba bojovat proti pašerákům lidí. Řešení současné migrační krize leží mimo Evropu, sdělil v pondělí. Ocenil, že i politici, kteří dříve prosazovali imigrační kvóty, od nich v posledních týdnech ustupují.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Andrej Babiš na pondělní návštěvě Saska

Článek

„Opravdové řešení leží mimo Evropu. Tam musí být Evropa silnější, více jednat s představiteli těchto států, bojovat s pašeráky a organizovaným zločinem. Jsem rád, že celá řada hlav států a vlád, včetně německá kancléřky takto konkrétně zmiňují flexibilní solidaritu založenou na dobrovolnosti,” uvedl Babiš k současnému stavu debaty o evropské migrační politice.

Babiš připomněl, že Česko tento princip prosazuje už tři roky a podporuje je konkrétními kroky v místě původu migrace a na migračních trasách, ať už je to na Blízkém východě, na Balkáně, v severní Africe či v oblasti Sahelu.

Uvedl, že prostředky na zvládání migračních tlaků se mají navýšit na 2,5 násobek proti minulým letům. Plán rozpočtu zveřejní Evropská komise v úterý.

Frontex má jednat mimo Evropu

Zásadní roli má podle něj sehrát ochrana vnějších hranic Frontex. "Mandát Frontexu se musí změnit. Nemůže to být jen pár lodí, které vytahují topící se lidi z moře. Takto migraci nezastavíme. Frontex a EU musí jednat mimo Evropu," uvedl Babiš.

Současná situace kolem lodi Aquarius ve Středozemním moři se šesti stovkami uprchlíků na palubě podle Babiše ukazuje, že na moři již situaci řešit nelze. "Musíme bojovat proti pašeráckým skupinám a organizovanému zločinu, aby k vyplutí lodí s ekonomickými migranty vůbec nedocházelo. Zároveň musíme zajistit, aby lidé, kteří jsou reálně v nouzi a utíkají před konfliktem či pronásledováním, měli možnost žádat o azyl mimo Evropu," uvedl premiér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď s více než 600 migranty musela bezcílně plout po mořiVideo: Reuters

Loď Aquarius, která vzala na palubu migranty zachráněné z několika různých plavidel, odmítly přijmout Itálie i Malta. Nakonec se loď rozhodlo přijmout Španělsko.

Zástupci Evropské komise již na začátku května mluvili o výrazném posílení Frontexu, aby měl v roce 2027 personál čítající 10 000 lidí. Počítá se také s penězi na boj s nelegální migrací a navracení migrantů do zemí původu. V úterý komise projedná a představí konkrétní detaily fondů, které mají po roce 2020 pomoci EU zvládat migrační krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám