Hlavní obsah

Kandidátka na spravedlnost Malá popírá střet zájmů

Právo, Adéla Jelínková

Jednou z horkých adeptek na post ministryně spravedlnosti je poslankyně hnutí ANO a místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru, vystudovaná právnička a ekonomka Taťána Malá. Ta se proslavila mimo jiné díky obhajování premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Taťána Malá (ANO)

Článek

O kauze Čapí hnízdo třeba prohlásila, že nic nebrání tomu, aby se její vyšetřování posunulo o čtyři roky, tedy do doby, než budou nové volby.

Právo nyní zjistilo z veřejných zdrojů, že v souvislosti s Malou se objevuje vážné riziko ze střetu zájmů. Ona sama to odmítá, ale odborníci oslovení Právem mají jiný názor.

Problémové podnikání

„Paní Malá si asi myslí, že jí už může projít úplně vše. Její jmenování ministryní by bylo trpkým výsměchem snaze o rozumná pravidla oddlužení, insolvencí a exekucí,“ myslí si ředitel české pobočky nevládní organizace Transparency International David Ondráčka.

Malá se v dubnu stala spolu se svým manželem Ondřejem Malým spolumajitelkou novojičínské firmy, která se zabývá insolvencemi. Společnost radí dlužníkům i věřitelům, vede insolvence.

Zároveň se ale aktivně zapojila do tvorby a debaty týkající se novely insolvenčního zákona.

V dubnu předložila se stranickým kolegou Patrikem Nacherem legislativní návrh, který má mj. zmírnit podmínky pro oddlužení lidí proti těm, které navrhoval současný ministr v demisi Robert Pelikán (ANO). Řeší ale i odměny pro insolvenční správce, tedy právníky, kteří po celý proces osobního bankrotu na dlužníka dohlížejí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předkladatelem původní novely insolvenčního zákona byl exministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Insolvenčním správcem je v Brně i její manžel. Kromě byznysu spočívajícího v pomoci lidem s cestou k osobnímu bankrotu je však Malý propojen s na první pohled zcela protichůdným obchodem. Zároveň spoluvlastní firmu Swisscredit, která poskytuje lidem mikropůjčky, tedy úvěry do 75 tisíc korun.

Manželé spolu mají napůl firmu All 4 Law a právě ta nyní získala procentní podíl v novojičínské firmě Insolvence CZ. Sám Malý ale k tomu ještě získal v této firmě 24 procent. Celkem tak manželé drží ve firmě Insolvence CZ 25 procent.

„Střet zájmů s pozicí případné ministryně spravedlnosti bije do očí. Není možné podnikat v insolvencích, ještě půjčovat lidem úvěry a pak hrát nezávisle roli tvůrce pravidel,“ zhodnotil situaci pro Právo po seznámení s veřejně dostupnými údaji Ondráčka. Stejně překvapený byl i expert na dluhovou problematiku z Člověka v tísni Daniel Hůle.

„Pokud se manžel potenciální ministryně Malé živil poskytováním mikroúvěrů, které jsou svým způsobem značně problematickým oborem podnikání, je to překvapení. Obáváme se, že pohled na férové zadlužování a spravedlnost by tím mohly být trochu vychýleny,“ okomentoval Právu.

Nelíbí se mu zároveň ani to, že Malý působí jako insolvenční správce.

Malá: O střetu zájmů nemůže být řeč

„Považuju to za potenciální střet zájmů. Už jenom proto, že v současnosti se vede diskuse o tom, jak by měli být správci odměňováni,“ přisadil Hůle s tím, že správci údajně logicky požadují zvýšení platů, přičemž v přepočtu na poměry dané země mají dokonce vyšší platy než například v sousedním Rakousku nebo Německu.

Pelikán se ke svým možným nástupcům – tedy Malé, bývalému poslanci za ČSSD Jeronýmu Tejcovi nebo legislativci Petru Mlsnovi – odmítl vyjadřovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc končí ve vysoké politice, ve volbách nebude kandidovat.

Malá je přesvědčená, že se ničeho špatného nedopouští. „Pokud narážíte na střet zájmů v případě hypotetickém, tak je třeba říci, že podle této logiky by byl každý ministr spravedlnosti i řadový poslanec, který je například advokát, automaticky ve střetu zájmů, vzhledem k dosavadní praxi, kdy ministři spravedlnosti bývají často z řad advokátů,“ napsala v pátek Právu v SMS zprávě.

„Nejsem ani advokátka, ani insolvenční správkyně a mediátorskou praxi mám pozastavenou, takže o žádném střetu nemůže být řeč,“ prohlásila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna

„To, že je můj manžel advokát a insolvenční správce, je veřejná informace a vždy jsem v tomto smyslu byla otevřená,“ pokračovala s tím, že společnost Swisscredit v současné době žádné půjčky neposkytuje a „ani za posledních deset let neposkytla“.

„Je praxí, že pokud je ministr advokát, tak svoji činnost pozastaví. Stejně tak si myslím, že bych se v tomto hypotetickém případě měla podílu ve společnosti vzdát,“ dodala na závěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám