Hlavní obsah

Uzavřené tunely, vytopený klášter, jedna mrtvá. Česko zasáhly silné bouřky a lijáky

Aktualizováno

Prahu, severní Čechy a severní Moravu zasáhly v sobotu odpoledne velmi silné bouřky. V Praze zaskočil přívalový déšť příznivce geocachingu u smíchovské náplavky. Potápěči nalezli večer tělo mladé dívky pod Jiráskovým mostem. V pražském Anežském klášteře museli hasiči odčerpávat 40 centimetrů vody. Na Semilsku, Bruntálsku a Šumpersku spadlo během krátké chvíle přes 50 milimetrů srážek.

Přechod srážek nad ČRVideo: ČHMÚ

 
Článek

Potápěči pražských hasičů prohledávali odpoledne smíchovské náplavky u Palackého mostu, hledali čtveřici lidí, kteří se tam pohybovali, uvedli hasiči na svém Twitteru. Zjišťovali, zda ve Vltavě neskončili dva lidé, kteří se podle svědků pohybovali u Motolského potoka ústícího v těchto místech do řeky.

Foto: Novinky

Po Jiráskovým mostem bylo nalezeno tělo utonulé dívky.

Zřejmě hledali v kanalizační stoce takzvané kešky. Přívalový déšť je překvapil a dostali se až do Vltavy. Dva příznivce tzv. geocachingu odvezli záchranáři do motolské nemocnice. Ve 20.00 případ převzala od hasičů policie. Krátce po osmé večer bylo nalezeno tělo mrtvé dívky, po čtvrtém ze skupiny se stále pátrá.

Mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová uvedla, že záchranáři vyjížděli k nálezu těla mladé ženy pod Jiráskovým mostem. „Na místo vyrážel i koroner. S největší pravděpodobností se jedná o utonutí a podle všeho souvisí s případem, kdy čtveřici mladých příznivců geocachingu spláchla v ústí Motolského potoka přívalová vlna,” uvedla.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Více než desítku událostí evidují hasiči Olomouckého kraje po silných bouřkách v oblasti Šumperska.

V Praze vyjížděli hasiči k více než 50 případům. Po 18. hodině bylo v Anežském klášteře ohlášeno 40 centimetrů vody. Hasiči odčerpávali vodu ze zatopených tunelů, sklepů a garáží, odstraňovali stromy, které spadly na silnice nebo auta.

Silné bouřky zasáhly nejdříve Bruntálsko a Šumpersko. Zřejmě kvůli silnému větru spadl u Bohdíkova strom do kolejiště, do kterého narazil osobní vlak. Nehoda se obešla bez zranění, cestující vozily autobusy.

Silné bouřky řádily také v Libereckém kraji, kde měli hasiči za odpoledne přes 30 výjezdů. Nejvíce postižené byly Roztoky u Semil, Vysoké nad Jizerou a Jilemnice. Bouřku doprovázelo krupobití a spadlo přes 50 milimetrů srážek.

Uzavřená musela být silnice 2887 u Bozkova a s opatrností byla průjezdná silnice 289 u Příkrého. V kraji nejvíce během hodiny napršelo v Roprachticích na Semilsku, a to přes 55 litrů na metr čtvereční.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Více než desítku událostí evidují hasiči Olomouckého kraje po silných bouřkách v oblasti Šumperska.

„Zhruba dvě hodiny vydatně pršelo a foukalo, měli jsme víc výjezdů než normálně,“ řekla Právu mluvčí libereckých hasičů Pavlína Bílková.

V deseti případech během dvou hodin hasiči odstraňovali stromy spadlé přes silnici, v téměř padesáti případech čerpali vodu ze sklepů a uvolňovali vodní toky a kanalizační vpustě.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Více než desítku událostí evidují hasiči Olomouckého kraje po silných bouřkách v oblasti Šumperska.

Dispečink Povodí Labe potvrdil, že na několika místech kvůli dešťům přes 53 milimetrů na metr čtvereční prudce stoupala hladina řeky Jizery a Lužické Nisy. V krátké době se však vrátily k normálu pod první povodňový stupeň.

Problémy v pražských tunelech

Policisté museli uzavřít Zlíchovský a Brusnický tunel ve směru ke Strahovskému tunelu kvůli vodě, která do nich natekla. Hasiči odstraňují stromy a odčerpávají vodu ze Zlíchovského tunelu.

„Do 18 hodin jsme zasahovali u 38 událostí spojených se silným deštěm. Jedná se o zatopené sklepy, laguny na komunikaci a vyvrácené stromy. Nejvíce případů je v oblasti Prahy 5,” informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Na Smíchově nejezdily tramvaje mezi zastávkami ČSAD Smíchov a Lihovar, spadlý strom na silnici zastavil i autobusy linky 116 mezi Dejvickou a Nebušicemi. Meteorologové uvedli, že na stanici Praha - Střešovice spadlo za půl hodiny 43 milimetrů srážek.

Reklama

Výběr článků

Načítám