Hlavní obsah

Brněnský primátor dostal nejvyšší německé vyznamenání. I za připomínku obětí odsunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Velký kříž za zásluhy od Spolkové republiky Německo dostal za snahu o společné blaho primátor Brna Petr Vokřál (ANO). V pátek mu ho předal německý velvyslanec v Praze Christoph Israng. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Brno se v minulosti omluvilo za poválečný odsun německy mluvícího obyvatelstva po druhé světové válce, každý rok se koná Pouť smíření jako připomínka obětí odsunu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brněnský primátor Petr Vokřál

Článek

Podle Poňuchálka Israng zdůraznil mimořádnou vůli ke smíření a úsilí o česko-německou spolupráci, kterou Vokřál prokazuje. Podle velvyslance i proto, že od roku 2015 vede 32 kilometrů dlouhou Pouť smíření z Pohořelic do Brna, která připomíná brněnský pochod smrti a vyhnání německého obyvatelstva o 70 let dříve.

„Akce už zakotvila jako pevné datum společenského a přeshraničního pojetí společné minulosti. Představuje jeden z nejdůležitějších milníků na cestě k česko-německému usmíření, k čemuž přispěla angažovaná podpora Petra Vokřála podstatným dílem,” uvedlo v tiskové zprávě německé velvyslanectví.

Je mi velkou ctí, že jsem se zařadil mezi tak významná jména, jako je Václav Havel, Pavel Tigrid, Karel Schwarzenberg a další významné osobnosti
brněnský primátor Petr Vokřál (ANO)

„Neméně je třeba ocenit snahu primátora Brna o česko-německé porozumění a spolupráci v otázkách současnosti a budoucnosti. I díky jeho působení jako primátora města Brna existují vynikající a živá partnerství Brna s německými městy Lipsko a Stuttgart. Jako velký milovník německého jazyka podporuje i projekty na podporu výuky německého jazyka v ČR,” dodalo velvyslanectví.

Havel, Schwarzenberg, Brady...

Vokřál si ocenění váží. „Nevnímám to ale jen jako mé osobní ocenění, ale celého vedení města. Je mi velkou ctí, že jsem se zařadil mezi tak významná jména, jako je Václav Havel, Pavel Tigrid, Karel Schwarzenberg a další významné osobnosti,” uvedl Vokřál.

Řád za zásluhy je nejvyšším vyznamenáním, které Spolková republika Německo uděluje za snahu o společné blaho. Propůjčuje ho spolkový prezident. Vyznamenáni mohou být i cizinci za práci v politické, hospodářské a duchovní oblasti a za zásluhy v oblasti sociální, charitativní a humanitární. Velký kříž za zásluhy představuje čtvrtý stupeň řádu a uděluje se za mimořádné zásluhy. Ocenění v minulosti obdrželi Přemysl Pitter (1973), Miloslav Vlk (1999), Václav Havel (2000), Pavel Tigrid (2000), Karel Schwarzenberg (2008), Jiří Brady (2013) a František Hýbl (2017).

Reklama

Výběr článků

Načítám