Hlavní obsah

Ehrlichióza, babezióza. Klíšťata nepřenášejí jen encefalitidu a boreliózu

Novinky, jas

Aktivita klíšťat je v těchto dnech opět na nejvyšším stupni. Vydat se do lesa bez adekvátního oblečení či použití repelentu hraničí podle odborníků s dobrovolným hazardem. Lymská borelióza či klíšťová encefalitida přitom nejsou ani zdaleka jedinými chorobami, které mohou drobní paraziti přenášet.

Foto: Novinky

Aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni

Článek

Zatímco povědomí veřejnosti o dvou zmiňovaných chorobách je i díky možnosti očkování proti encefalitidě relativně slušné, méně známé je, že tím výčet rizik nekončí.

Klíšťata totiž přenášejí též ehrlichiózu, babeziózu, bartonelózu, tularemii či teprve nedávno odhalený patogen nazvaný Candidatus Neoehrlichia mikurensis, zkráceně neoerlichióza.

Foto: Protean

Promořenost vyšetřených klíšťat

Lymskou boreliózu, kterou způsobují bakterie komplexu Borrelia burgdorfer, přenáší v našich krajích zhruba každé třetí až čtvrté klíště a každoročně lékaři zaznamenají kolem 4500 případů nákazy. Tu u části případů značí typická skvrna, která se vytvoří na místě přisátí. Po jednom až dvou týdnech se objevují příznaky podobné chřipce. Pokud není nemoc léčena antibiotiky, přechází do dalších stádií projevujících se chronickými záněty či napadením orgánů.

Encefalitida, jíž se v ČR loni nakazilo téměř 700 lidí, napadá nervový systém, což zejména u starších osob může vést k nevratným změnám. Klíšťata nejsou zdrojem nákazy, tu představují volně žijící savci, od nichž se klíště nakazí a chorobu dále přenáší.

Předpověď aktivity klíštěte obecného (Ixodes ricinus) na území České republiky
Datum31. 5.1. 6.2. 6.3. 6.
Stupeň aktivity10101010
zdroj: ČHMÚ a SZÚ

Mezi méně známé choroby patří ehrlichióza (anaplasmóza) provázená po několika dnech bolestmi hlavy a svalů, horečkou a relativně častá bývají i dílčí ochrnutí. Choroba přitom častěji napadá muže než ženy. Podle dat společnosti Protean, která se zabývá vyšetřováním klíšťat na přítomnost patogenů, bylo ehrlichiózou v minulých letech nakaženo 2,39 procenta z více než 10 000 vyšetřených klíšťat. Státní zdravotní ústav (SZÚ) loni evidoval čtyři případy nákazy.

Další vzácnější chorobou, kterou na člověka mohou přenést klíšťata je bartonelóza. vedle klíšťat ji přenášejí i blechy a častěji se jí tak mohou nakazit majitelé koček či psů. Nákazu signalizuje horečka, zvětšené uzliny či rozostřené vidění. Bez léčby antibiotiky může babezióza zejména u pacientů se sníženou imunitou končit i smrtí.

Babezióza způsobovaná prvoky rodu Babesia v řadě případů doprovází lymeskou boreliózu. Jejím specifikem je, že jí trpí nejčastěji pacienti nad 50 let. Průběh nemoci může být bez znatelnějších příznaků, ale mohou se objevit i symptomy připomínající malárii jako únava, bolesti svalů a kloubů, vysoká horečka či zvětšení jater. I neléčená babezióza může skončit smrtí.

Klíšťata mohou být i přenašeči tularémie. Infekční onemocnění šíří volně žijící zvířata, od nichž se přes klíšťata může choroba přenášet na lidi. Příznaky jsou horečka a celková slabost a v případě přenosu klíštětem s v místě přisátí vytváří hnisající ložisko. Rovněž tularemie může bez adekvátní antibiotické léčby končit smrtí. V posledních letech lékaři evidují kolem pěti desítek případů.

Jak odstranit přichycené klíště
Místo přisátí dezinfikovat jódovým či jiným dezinfekčním prostředkem. Pomocí navlhčené textilie (nejlépe žínka, třecí ručník) lehce pohybovat (viklat) ze strany na stranu klíštětem, které se po dvou až třech minutách uvolní.  V případě potřeby lze klíště opatrně podebrat a vyjmout měkkou pinzetou. Osvědčují se i komerčně vyráběné umělohmotné karty se zářezy. Klíšťata nevytáčet. Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži. Místo po odstraněném klíštěti znovu dezinfikovat.

Anketa

Měli jste letos už na těle klíště?
Ano
51,1 %
Ne
48,9 %
Celkem hlasovalo 1202 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám