Hlavní obsah

Sněmovna podpořila vyřazení čínské medicíny ze seznamu zdravotních oborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čínské léčitelství možná nebude patřit do seznamu zdravotních oborů. Poslanci v úterý v prvním kole podpořili novelu zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, kterou předložili senátoři. Sněmovna přitom loni obory terapeut a specialista čínské medicíny do seznamu zařadila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Novelu předložil senátor Vladimír Plaček (ČSSD) a senátorka Alena Dernerová (za SD-SN). Ta normu přišla hájit do dolní komory.

„Nejsme proti tradiční čínské medicíně, nemůže být ve zdravotnickém zákoně,“ hájila. „Dělali jsme průzkum, zda existuje akreditované pracoviště, které by toto léčitelství vyučovalo, a zjistili jsme, že nikoliv,“ dodala senátorka.

Vadilo jim také to, že čínští léčitelé by byli zvýhodněni oproti ostatním, mohli by získat titul bakaláře či magistra a jejich služby by mohly hradit zdravotní pojišťovny.

Vojtěch chystá zákon o léčitelích

Čínská medicína podle Dernerové patří do léčitelských oborů a měl by ji řešit jiný zákon. Stejně to vidí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Rozhodli jsme se to řešit systémově a připravit komplexní zákon o léčitelství, který bude poskytovat podmínky. Dnes je čínská medicína v šedé zóně, nevíme, kdo ty služby poskytuje,“ zdůraznil. Předlohu nyní posoudí zdravotnický výbor.

Do zákona o nelékařských povoláních se tradiční čínská medicína dostala na návrh Sněmovny. Prosadil to loni tehdejší šéf sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) s argumentem, že v Česku působí mnoho poskytovatelů čínské medicíny, ale není možné jednoznačně ověřit jejich vzdělání a rozsah a kvalitu nabízené péče.

Anketa

Věříte ve schopnosti léčitelů?
Ano, určitě umí pomoci
33,3 %
Jen do určité míry
33,3 %
Ne, jsou to šarlatáni
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2373 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám