Hlavní obsah

Zeman se sešel s předsedou Nejvyššího správního soudu. Rychetského přijme později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě přijal předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Baxa v čele soudu končí v září, mluví se proto o jeho nástupci. Jeho jmenování je v pravomoci prezidenta. Baxa bývá označován za možného nástupce Pavla Rychetského v čele Ústavního soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Článek

Nejvyšší správní soud vede Baxa od jeho založení v roce 2003. Funkční období mu vyprší v září. V minulosti vyjádřil svou obavu z příchodu „nějakého sekáče zvenčí”.

Předsedu i místopředsedu NSS jmenuje prezident s kontrasignací předsedy vlády. Nové funkcionáře musí zvolit z řad soudců tohoto soudu, kterých je přes 30. Za možné kandidáty média označila třeba místopředsedu Michala Mazance, který by však zvládl odsloužit jen tři roky, protože mu v roce 2021 bude 70 let. Za další uchazeče média označila advokáta Zdeňka Koudelku či místopředsedu Nejvyššího soudu Romana Fialu.

Lidové noviny na začátku května uvedly, že Baxa na jaře napsal Zemanovi dopis, ve kterém ho požádal o schůzku. Mluvit s ním chtěl o aktuálním stavu NSS nebo o jménech favoritů do vedení soudu. Průběh schůzky nechtěl Ovčáček komentovat.

S Rychetským se sejde koncem června

Zemana požádali o schůzku také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Ovčáček Novinkám potvrdil, že se koncem června uskuteční jejich společná schůzka.

„Pan prezident plánuje 26. června přijmout na Hradě předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu a předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala,” napsal Ovčáček v SMS.

Rychetský by chtěl s prezidentem mluvit o svém možném nástupci. V minulosti několikrát naznačil, že své desetileté funkční období pravděpodobně nedokončí. Původně chtěl skončit loni před polovinou svého mandátu, ve funkci se ale ještě rozhodl zůstat.

Letos v lednu před prezidentskými volbami předseda Ústavního soudu kritizoval Zemanovy spolupracovníky. Serveru iRozhlas.cz řekl, že pokud má z něčeho obavy, tak z "kohorty panošů", která je na Hradě kolem prezidenta. Zmínil to v souvislosti s nominací svého nástupce, za největšího favorita bývá označován předseda Nejvyššího správního soudu Baxa. K Rychetskému ale pronikly zprávy, že postoj k možné kandidatuře Baxy už není tak jednoznačný, jako byl před několika lety. „Nevylučuji, že mají svého koně,” uvedl Rychetský v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám