Hlavní obsah

Pirát Pikal se omlouvá za podporu pro vyznamenání komunistického básníka Sýse

Pirátský poslanec a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal se na sociálních sítích omluvil za to, že jeho strana podpořila nominaci komunistického básníka Karla Sýse na státní vyznamenání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Pikal (Piráti)

Článek

Mezi lidmi, které poslanci prezidentovi Miloši Zemanovi v pátek navrhli na státní vyznamenání, jsou třeba snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, fotbalový brankář Petr Čech, velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý a právě i Sýs. Seznam čítá celkem 28 jmen. [celá zpráva]

Poslanci hlasovali po jednotlivých jménech. Když došlo na Sýse, byla pro kromě zástupců ANO, SPD, KSČM a ČSSD i většina Pirátské strany (výsledek hlasování zde).

To neuniklo pozornosti médií a lidí, kteří začali o návrhu diskutovat na sociálních sítích. Začali připomínat, že levicový básník sbíral úspěchy a pocty již za komunistického režimu.

Pikal se za hlasování v sobotu omluvil. „V předloženém medailonku u pana Sýse nebylo nic, co by nasvědčovalo tomu, že je nutno zbystřit. Omlouvám se tedy, že jsem si dostatečně neprověřil všechny kandidáty,“ napsal na Twitteru.

„Nutno však zmínit, že za nominací pana Sýse stojí úplně jiné strany a poslanci, a to zcela vědomě, nikoliv omylem,“ dodal.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru uvedl, že za návrhem stojí komunistický poslanec Leo Luzar.

„Ve svém prvním funkčním období vyznamenával Zeman normalizační bolševiky z vlastního rozhodnutí. Teď už to bude moci dělat na doporučení Sněmovny. Pokrok nezastavíš,“ napsal Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám