Hlavní obsah

Jih a západ Čech zasáhly silné bouřky a přívalové deště

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, kal, vor

Silné bouřky, před nimiž meteorologové varovali, dorazily již v průběhu čtvrtečního dopoledne na západ Čech. Místy je doprovázely i přívalové deště, které zaměstnaly hasiče. Meteorologové proto odpoledne aktualizovali své varování.

BEZ KOMENTÁŘE: Srážky na radarech Českého hydrometeorologického ústavu

 
Článek

„V jihozápadní polovině Čech se vyskytují místy bouřky, ojediněle i velmi silné s krátkodobými srážkovými úhrny kolem 50 milimetrů. Bouřky postupují jen zvolna k severozápadu a bouřková činnost zde bude pokračovat,” upozornili.

Přívalový déšť zatopil výrobní provoz v Lomnici na Sokolovsku, kde zasahovali hasiči, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Bouřky způsobily i lokální výpadky proudu, bez energie byli lidé například v Sokolově.

DéšťVideo: Pavel Orholz, Právo

Další bouřky vznikají v oblasti jižních Čech a první se objevují rovněž na Vysočině a v jihozápadní části Středočeského kraje.

Přívaly deštěVideo: Pro Novinky Klára Hájková Marešová

Silný přívalový déšť zasáhl ve čtvrtek odpoledne také Českobudějovicko. Například v Boršově nad Vltavou začalo silně pršet kolem páté hodiny a teprve před 19. hodinou přestalo. Lidé mají zatopené zahrady a některým se proudy vody dostaly i do zahradních pergol.

Uzavřené silnice na Karlovarsku

Údržba silnic Karlovarského kraje před sedmou hodinou večer v souvislosti s přetrvávajícím deštěm uzavřela neprůjezdnou silnici mezi Plesnou a Skalnou u Velkého Luhu na Chebsku. „Uzavře také silnici, kde dochází ke křížení dvou komunikací II. třídy u Dolních Niv na Sokolovsku,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu v Karlových Varech Jana Pavlíková.

„Silničáři upozorňují řidiče nákladních vozů, kteří pojedou ze Sokolova na Kraslice, aby z toho důvodu jeli přes Boučí, kde je ale třeba zvláště v případě kamiónů s návěsy apod. velké opatrnosti při průjezdu tímto úsekem,“ dodala mluvčí.

„Na silnice stále stéká voda z okolních polí a luk a dochází k lokálnímu zaplavení části silnic,“ uvedl na mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Jedná se především o komunikace v okolí Velkého Luhu na Chebsku, Skalné, či Plesné. Dokud déšť neustane a voda neodteče, žádáme řidiče, aby se takto zatopeným silnicím zcela vyhnuli,“ dodal mluvčí hasičů.

V důsledku přívalových dešťů došlo na několika místech Karlovarského kraje k výpadkům elektřiny. „Po osmé hodině večerní mají hasiči informaci o výpadku v obcích Nový Kostel, Kopanina, Libavské Údolí, Luby, Chlum sv. Maří, Hájek, Březová u Karlových Varů a Kynšperk nad Ohří,“ uvedl mluvčí hasičů Kasal, podle kterého jsou hasiči v kontaktu s dispečinkem energetiků, kteří řeší obnovu dodávek elektřiny.

„V případě naléhavé nutnosti a déletrvajícího výpadku jsou hasiči připraveni poskytnout na nezbytně nutnou dobu náhradní zdroje elektrické energie,“ uvedl mluvčí.

Jak připomněla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress, ve středu během bouřek napršelo ve Strojeticích (část města Kryry na Lounsku) přes 58 milimetrů.

Foto: HZS Plzeňského kraje, ČTK

Přívalové srážky ve středu zasáhly obec Cebiv na Tachovsku

Výstraha meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro Karlovarský, Ústecký, Plzeňský, Jihočeský a části Středočeského kraje do páteční večera. [celá zpráva]

V pátek meteorologové očekávají další bouřky, které by však již neměly být tak silné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám