Hlavní obsah

Pro ovocné stromy přišel vydatný déšť příliš pozdě

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dešťové srážky, místy hodně vydatné, během několika desítek posledních hodin udělaly radost zemědělcům i drobným pěstitelům na mnoha místech v zemi. Ovšem podle odborníků je jejich radost předčasná. Stejně jako nadějné vyhlídky na dobrou úrodu, které nabízejí často plody obsypané ovocné stromy.

Foto: Profimedia.cz

Stromy mají letos nasazeno hodně plodů, část jich ale shodí.

Článek

Zatímco polním plodinám srážky určitě pomohou, z pohledu ovocnářského je množství spadané vody naprosto zanedbatelné. Déšť navíc přišel po hodně dlouhém období sucha. Srážkový deficit je až příliš velký.

„Pěstitelé tedy musí počítat s tím, že většina plodů, kterých se zdá být opravdu hodně, nakonec stejně spadne. Stromy je neudrží a většina plodů u velkopěstitelů, jež na stromech zůstane, bude s největší pravděpodobností podprůměrné velikosti,“ řekla Právu rostlinolékařka z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Eva Hrudová.

Jak ale doplnila, opadávání části úrody je běžným jevem i v době s dostatečnými srážkami. „Jedná se o takzvané červnové opadávání plodů, které kvůli klimatickým změnám přichází stále dříve a bohužel je často ještě umocněno právě suchem, jako je tomu letos,“ vysvětlila Právu.

Nezvykle velká násada plodů

Zároveň však dodala, že není každý rok zcela obvyklé, aby násada plodů byla tak velká, jako je tomu letos. Způsobeno je to především loňskou neúrodou zapříčiněnou pomrznutím květů.

„Plody za normálních okolností stromy určitým způsobem zbrzdí, tedy vysílí, ovšem když se neurodí například i špatným opylením a podobně, tak může v následujícím vegetačním období nastat situace, jakou vidíme letos. Tedy nezvykle velké množství plodů,“ doplnila Hrudová.

Probírka se vyplatí

Především pro drobné zahrádkáře s menším počtem stromů však mají odborníci z Mendelovy univerzity přece jen optimistickou radu. I když se to může zdát někomu drastické, je velmi účinné bezprostředně po přirozeném opadu plodů, který nastává v těchto dnech, zbývající násadu úrody ještě protrhat.

„Protrháním jednak zahrádkář sám provede selekci zdravých a poškozených plodů, a především si pak zajistí úrodu na příští rok. Pokud totiž nechá v korunách všechny plody, které strom nasadil a udržel, pak letos vysílený strom nedá příští rok prakticky úrodu žádnou, nebo to budou plody velikostí mimořádně podprůměrné,“ dodala Hrudová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám