Hlavní obsah

TOP 09 a ODS očekávají rozpad pražské koalice a nabízejí pomoc

Praha
Aktualizováno

Pražské TOP 09 a ODS ve středu v očekávání rozpadu magistrátní koalice nabídly, že jsou ochotny za určitých podmínek podpořit menšinovou radu města. Oba opoziční kluby tak reagují na kuloární informace, že by ve čtvrtek mohlo dojít k odvolání některých radních za Trojkoalici. Podmínky se týkají dopravy, územního plánu, rozpočtu a mostů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Novotný (TOP 09)

Článek

„Jako opozice musíme reagovat na rozpad stávající koalice,” uvedl předseda pražské ODS Tomáš Portlík. Zásadní je podle něj zajistit do voleb stabilitu, k čemuž jsou ochotni spolupracovat i s vedením města, které nemá v zastupitelstvu zajištěnou nadpoloviční většinu. Šlo by pouze o podporu, o účast v radě strany zájem nemají.

Koalice je od začátku května v takzvaném dohodovacím řízení, kdy ANO, ČSSD a Trojkoalice (Zelení, KDU-ČSL a STAN) vyjednávají o dalším pokračování spolupráce. Spory mezi ANO a ČSSD na straně jedné a Trojkoalicí na straně druhé jsou dlouhodobé a podle opozice paralyzují rozvoj města.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Zleva Petr Dolínek, Petra Kolínská a Adriana Krnáčová

Před čtvrtečním jednáním se na pražském magistrátu spekuluje o tom, že ANO plánuje na jednání navrhnout nebo alespoň podpořit odvolání náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalice) a radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice). Zástupci ANO to nepotvrdili.

ODS a TOP 09 podle zástupců obou stran o případné spolupráci s hnutím ANO zatím nejednaly. Portlík a šéf klubu TOP 09 Václav Novotný uvedli, že ani jedna ze stran neplánuje na zastupitelstvu sama navrhnout odvolání radních. V případě, že návrh padne od někoho jiného, jej však podpoří.

Předem dané podmínky

Aby byly ODS a TOP 09 ochotny případnou neúplnou radu bez části Trojkoalice podpořit, požadují garanci řady programových bodů. Z oblasti dopravy jde například o snahu o finanční spoluúčast státu na významných stavbách, spolupráci se Středočeským krajem při stavbě P+R parkovišť nebo o zahloubení ulice V Holešovičkách.

Pokud jde o územní plánování, opozice požaduje například rychlé schválení změn územního plánu, nutných pro výstavbu tramvajových tratí a vnějšího okruhu, zrušení stavebních uzávěr na brownfieldech nebo přípravu mostu přes Vltavu v Suchdole.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedním z mostů, které jsou v mimořádně špatném stavu, je pražský Libeňský most.

V oblasti hospodaření chtějí strany například rozpočet na rok 2019 bez navýšení běžných výdajů nebo více peněz pro městské části. Opozice požaduje také vypsání architektonické soutěže na nový most mezi Holešovicemi a Karlínem a zodpovědný přístup k řešení dalšího postupu v otázce Libeňského mostu.

ANO minulý týden představilo vlastních pět programových požadavků, jejichž schválení požadují po Trojkoalici pro další pokračování koaliční spolupráce. V řadě ohledů se podobají těm, které nyní představily opoziční strany. [celá zpráva]

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva pražská primátorka Adriana Krnáčová, poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher a předseda zastupitelského klubu ANO na pražském magistrátu Michal Hašek

Současný spor v pražské koalici vyvolalo hlasování o programu posledního zastupitelstva, kdy se politici přeli, kam bude zařazen materiál o možné demolici mostu. Původně měl být projednáván odpoledne, nakonec ale zastupitelé odsouhlasili, aby byl prvním bodem jednání. To se nelíbilo Trojkoalici a pro podobu programu nehlasovala, neboť by se podle jejích představitelů nemohla k tématu vyjádřit veřejnost. Podle ANO šlo o porušení koaliční smlouvy, což vedlo k vyvolání dohodovacího řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám