Hlavní obsah

V Brně přistálo Apollo 11. Česko hostí největší putovní výstavu věnovanou kosmonautice

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Usednout v kokpitu raketoplánu Columbia či v řídícím středisku v Houstonu anebo si projít orbitální stanici Mir mohou milovníci kosmonautiky na putovní výstavě Cosmos Discovery, která probíhá od začátku května na brněnském výstavišti. A ti odvážnější mají možnost zakusit i část výcviku, kterým musí kosmonauti projít. Podívejte se na video.

V Brně přistálo Apollo 11. Česko hostí největší putovní výstavu věnovanou kosmonauticeVideo: Novinky

 
Článek

„Na necelých třech tisících metrech čtverečních máme spoustu krásných, velkých, a hlavně originálních exponátů. Jsou tady věci, které opravdu letěly do vesmíru, či které byly na Měsíci a zase se vrátily zpět,“ řekla Novinkám Květa Havelková, mluvčí JVS Group, která výstavu ve spolupráci s NASA a s americkým muzeem Cosmophere uspořádala.

Dohromady je na výstavě kosmonautiky, která je zatím největší, jaká se kdy v Česku konala, k vidění více než 200 exponátů původem z amerického a ze sovětského, později ruského, vesmírného programu.

Foto: Novinky

Lunární vozítka, moduly raket nebo i kámen z Marsu - výstava ukazuje nespočet fascinujících předmětů.

Ty nejzajímavější z nich Novinkám přiblížil Pavel Toufar, český odborník na kosmonautiku. „Je tu originál část raketového motoru prvního stupně rakety Saturn 5, která shodou okolností vynesla historickou výpravu Apollo 11 na Měsíc,“ popsal trysky, jenž na první pohled spíše připomínají kus odpadu. Tento a jemu podobné motory totiž zpravidla po skončení činnosti dopadaly do moře a ztrácely se na dně.

„Teprve po mnoha letech výprava financovaná Jeffem Bezosem motory vylovila a identifikovala. Pro Ameriku je to naprosto historická věc. Tady nám skutečně vyšli velmi vstříc, že tento unikát půjčili na výstavu,“ dodal.

Lodě velké jak šatní skříň

Ve vesmíru byl i skafandr určený pro lety Apollo a pro měsíční procházky. Ven z kosmické lodi na povrch Měsíce se však nedostal. Patřil Jimu Lovellovi, veliteli Apolla 13, který se s velkými obtížemi musel nakonec vracet zpět na Zem po havárii servisního modulu. „Tady je zajímavé, že Jim Lovell má české kořeny. Jeho předci pocházejí ze západních Čech,“ přiblížil Toufar.

Foto: Novinky

K vidění jsou i skafandry a jiné unikátní předměty, které skutečně navštívily vesmír.

Mezi další vzácnosti výstavy patří kámen z Marsu, měsíční vozítko Lunar Rover, či vak, který kosmonauti používali pro sběr měsíčního kamene.

V kůži kosmonauta

Nechybí ani interaktivní exponáty. Lze si projít model orbitální stanice Mir ve své skutečné velikosti, nebo usednout v modelu kokpitu raketoplánu Columbia. „Dokáží tak navodit atmosféru toho, jak se cítí astronauti ve vesmíru. Když vidíte, že například kosmická loď Mercury není o moc větší než šatní skříň, tak je opravdu obdivujete, že do toho vstoupili a do kosmu se vydali,“ směje se mluvčí Havelková.

Foto: Novinky

Prostor pro kosmonauty nebýval větší než prostor v šatní skříni.

Odvážnější návštěvníci mohou také zakusit část výcviku, kterým kosmonauti museli projít, než se do vesmíru mohli vydat.

Výstava Cosmos Discovery po světě putuje už od roku 2016 a jedná se o největší putovní výstavu o kosmonautice v celé Evropě. V Brně na výstavišti ji lidé mohou navštívit od začátku května až do konce letních prázdnin, tedy do 31. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám