Hlavní obsah

Správa zařízení pro uprchlíky přestěhuje své havířovské azylové středisko

Právo, Denisa Doležalová
Havířov

Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra (SUZ MV) se rozhodla zakoupit novou budovu pro své Integrační azylové středisko v Havířově. Z havířovského Šumbarku, z bytů společnosti Residomo, své klienty do tří let přesune do Havířova-Dolní Suché. Nejdříve ale musí zakoupený zchátralý objekt zrekonstruovat. Podle mluvčího SUZ MV Jana Pirocha nedojde v novém objektu k navýšení počtu klientů.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra uzavřela smlouvu o koupi objektu bezprostředně sousedícího se současným Pobytovým střediskem v Havířově-Dolní Suché. Jde o objekt bývalé ubytovny, který po rekonstrukci, v horizontu tří let, bude sloužit jako administrativní zázemí pro pobytové středisko, ale především sem bude přesunuto Integrační azylové středisko Havířov, které je v současnosti rozmístěno do několika bytů na sídlišti v havířovském Šumbarku,“ uvedl Piroch s tím, že v opravené budově vzniknou navíc prostory pro volnočasové aktivity jejich klientů.

Počet klientů se po přestěhování nezvýší

Mluvčí SUZ MV upozornil, že celková kapacita obou středisek po přestěhování nebude oproti stávajícímu stavu navýšena. „O svém záměru jsme již informovali město Havířov,“ upřesnil Piroch s tím, že uvolněné byty na sídlišti v Šumbarku pak může město po dohodě s jejich vlastníkem využít pro potřeby svých obyvatel.

„Dlouhodobě vnímáme diskuzi nad využitím bytů ve vlastnictví společnosti Residomo, ve kterých pobývají naši klienti na sídlišti Šumbark. Proto jsme se rozhodli využít koncepční řešení, které by bylo pozitivně vnímáno jak ze strany magistrátu města Havířova, tak jeho obyvatel,“ vysvětlil nákup nového objektu a přestěhování střediska ředitel SUZ MV Pavel Bacík s tím, že si váží dlouhodobě dobré spolupráce s vedením Havířova.

Havířov stěhování střediska vítá

„Naše město záměr SUZ MV vítá, a to z více důvodů. Za prvé chtějí zrekonstruovat zchátralou budovu v Dolní Suché, za druhé budou pak obě zařízení soustředěna na jedno místo a budou pod dohledem soukromé bezpečnostní služby. Navíc podle SUZ MV, která bude na projekt čerpat dotaci z EU, bude toto řešení pro stát rozhodně ekonomičtější,“ reagovala havířovská primátorka Jan Feberová (ČSSD).

Na území Havířova jsou nyní v provozu dvě zařízení: pobytové středisko, které je určeno osobám žádajícím o udělení mezinárodní ochrany dle zákona o azylu, a pak integrační azylové středisko, v němž pobývají držitelé mezinárodní ochrany. Obě zařízení v Havířově fungují od roku 1996.

Reklama

Výběr článků

Načítám