Hlavní obsah

Archeologové podle dřeva zjistili stáří unikátní brány v Praze

Praha

Při výzkumu unikátní Valentinské brány v Křižovnické ulici objevili archeologové z Muzea hlavního města Prahy starší uzavíratelný průchod. Z původní branky se zachovala jižní špaleta a prahový trám. Pomocí dendrochronologie se vědcům podařilo zjistit, že stavba vznikla ve 40. letech 13. století.

Foto: ČTK

Soška madonky byla nalezena v dolní části Václavského náměstí.

Článek

Dendrochronologie je datovací metoda založená na počítání přírůstků na kmenech stromů a sledování jejich změn v závislosti na změnách klimatu. Výjimečný je také objev čtyři centimetry vysoké sošky madonky v dolní části Václavského náměstí.

Průchod objevili archeologové v závěru minulého roku při pokračování záchranného archeologického výzkumu v Křižovnické ulici. S využitím dendrochronologie zjistili, kdy stavba vznikla. "Dřevěný práh byl zhotoven z dubu pokáceného někdy po roce 1239. Ojedinělý kůl u starší branky na západní straně před hradbou byl zhotoven z dubu pokáceného v letech 1258-1259," uvedla v úterý v tiskové zprávě Olga Šámalová z Muzea hlavního města Prahy.

Původní brána byla pravděpodobně z provozních důvodů nově přestavěna, o čemž svědčí její rozšíření na úkor hradební zdi. "Nová Valentinská brána s pískovcovým portálem vznikla ve zvýšené poloze a půdorysně byla mírně posunutá k jihu," dodala Šámalová. Ze zkoumání nalezených částí dubového prahu pro ukotvení vrat vyplynulo, že mladší brána byla přestavěna někdy po roce 1272.

Na Václaváku se našla sošky z parohu

Archeologický průzkum se provádí také v dolní části Václavského náměstí při rekonstrukci kanalizace. Vědci pod někdejším Koňským trhem objevili zlomky koňských podkov, středověké kuchyňské a stolní keramiky a skleněných nádob, fragmenty železných a dřevěných předmětů nebo zbytky usní. Za výjimečný považují nález drobné sošky madonky, zhotovené z parohu zatím neidentifikovaného zvířete. "Na zadní straně je neopracovaná, což pravděpodobně ukazuje na její upevnění na nějakou podložku, například domácí oltářík. Sloužila zřejmě k osobní zbožnosti pražského měšťana asi v 15. století," poznamenala Šámalová.

Foto: ČTK

Soška madonky byla nalezena v dolní části Václavského náměstí.

Při průzkumu našli archeologové i pozůstatky skládky odpadu, který produkovali obyvatelé a jejich hospodářství na Novém Městě v době vrcholného středověku. Haldy městských odpadků byly jednou za čas rozvezeny po Koňském trhu a prostranství znovu zpevněno říčními oblázky. Tradičně největší zastoupení mezi odpadky z domácností mají zvířecí kosti, zbytky z potravy. "Ojedinělým objevem mezi zbytky středověkých odpadků je i koňská lebka," dodala Šámalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám