Hlavní obsah

Po tropické noci se Česko rozdělí, na západě se ochladí

První letošní tropickou noc zaznamenali v pondělí ráno u Havířova. V nadcházejícím týdnu nicméně rozhodně teplotní rekordy padat nebudou, zejména na západě území se ochladí. Frontální rozhraní přinese hlavně do Čech četné lokální přeháňky a bouřky, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vlnící se frontální rozhraní přinese četné lokání přeháňky a bouřky. Ilustrační foto

Článek

Přesně 20 stupňů Celsia naměřila meteorologická stanice Lučina nacházející se zhruba 20 kilometrů od Havířova. Zaznamenala tak první letošní tropickou noc. Dubnová tropická noc byla naposledy zaznamenána v roce 2012, kdy 29. dubna naměřili v Novém Městě pod Smrkem 20,4 stupně, připomněla Honsová.

Počasí v nadcházejícím týdnu bude podle ní ovlivňovat vlnící se frontální rozhraní. „Ochlazení pocítíme v Čechách, ale na Moravě a ve Slezsku bude pořád přes 20 stupňů,“ uvedla Honsová s tím, že rozhraní přinese četné lokání přeháňky a bouřky. Teplotní rozdíly mezi západem a východem republiky se budou stírat až na víkend, který by měl být polojasný, a i do Čech se vrátí letní počasí.

Na východě o 10 stupňů tepleji

V pondělí ráno panuje ještě polojasno nebo skoro jasno, ale odpoledne už bude oblačnosti přibývat, místy se přidá déšť nebo přeháňky. „Hlavně na Moravě a ve Slezsku můžou srážky čarodějnické ohně spláchnout,“ upozornila Honsová. Objeví se výrazné teplotní rozdíly mezi západem a východem. Zatímco Karlovarsko či Ústecko naměří nejvýše 18 stupňů a Praha ještě 24, na jižní Moravě to bude až 28 stupňů. V Čechách bude foukat čerstvý vítr s nárazy 50 km/h, na Moravě a ve Slezsku povane silný vítr s nárazy 70 km/h.

Ranní teplotní minima v úterý už nebudou tropická, ochladí se na 12 až 8 stupňů. Maxima vystoupí v Čechách na 15 až 19 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 19 až 23. Bude oblačno až polojasno, ojediněle s dešťovými přeháňkami hlavně v horských oblastech.

Ve středu bude oblačno až polojasno, místy (až na 60 procentech území) s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní minima klesnou na 13 až 9 stupňů, odpoledne se teploty udrží na západě mezi 15 až 19 stupni, na východě mezi 21 až 25 stupni.

Ve čtvrtek očekáváme převážně oblačno, ráno bude relativně teplé s hodnotami mezi 14 až 10 stupni, odpoledne se v Čechách oteplí na 18 až 22, na Moravě pak opět na 21 až 25 stupňů.

Podobné počasí bude panovat i v pátek, bude oblačno s lokálními bouřkami a přeháňkami. Ranní teplotní minima se budou pohybovat mezi 13 až 9 stupni, odpolední maxima pak mezi 19 až 23 v Čechách, na Moravě bude opět až 25 stupňů.

Na víkend přijde oblast vysokého tlaku vzduchu, bude slunečno, převážně polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti s přeháňkami. Maxima vystoupí na celém území republiky na 21 až 25 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám