Hlavní obsah

Zemřel Havlův hradní ochránce a přítel Antonín Maněna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 71 let zemřel v pátek Antonín Maněna, někdejší šéf Hradní policie a blízký přítel prezidenta Václava Havla. Právu to potvrdil zdroj z ochranné služby. Podrobnosti neuvedl.

Foto: Profimedia.cz

Antonín Maněna

Článek

Maněna sloužil přímo u Havla asi deset let a přátelil se s ním skoro tři desetiletí. Na Hrad se přitom Maněna dostal vlastně náhodou - v roce 1993 pro Právo zavzpomínal, že kdysi na Hrádečku Havlovi řekl, že režim dlouho nevydrží a jen tak prohodil, že až bude Havel prezidentem, on se stane ředitelem jeho ochranky.

„Pracoval jsem jako opravář továrních komínů. Jednou, když jsem zrovna dělal v Kaznějově, jsem dostal vzkaz, že mám slézt z komína a přijet na Hrad. To se psal rok 1991. (...) Dostal jsem od prezidenta deset minut na rozmyšlenou,” popsal v roce 1993 Právu Maněna, který se poté vypracoval k hodnosti podplukovníka.

Foto: Profimedia.cz

Šéf hradní policie Antonín Maněna s prezidentem Václavem Havlem

V roce 2001 však Havel tehdy čtyřiapadesátiletého Maněnu propustil. Podle tehdejších informací Práva tímto krokem podlehl tlaku své manželky Dagmar, které se znelíbil, když prý hájil členy ochranky a další policisty, kteří se z různých důvodů prezidentově choti nezamlouvali. Hradní policii po Maněnovi převzal tehdejší zástupce ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu František Snopek.

Známy jsou i profesní rozpory mezi Havlem a Maněnou. Jeden z nich nastal v roce 1999, kdy prezident vyjádřil přání jezdit bez majáčku. Maněna to tehdy odmítl se slovy, že nelze dělat v bezpečnostních opatřeních náhlé změny, neboť na sebe navazují a mají svou taktiku a systém. „Odpovědnost nelze sejmout přáním,” dodal.

S Havlem se Maněna podle svých slov seznámil přes knížky, které si se svou ženou půjčovali v Trutnově. Narazili na sebe prostřednictvím samizdatové literatury. Poprvé se prý setkali v roce 1974 a od té doby byli přáteli až do Havlova skonu na konci roku 2011, řekl Maněna krátce poté v rozhovoru pro Tutnovinky.cz.

Blízkost obou mužů mimo jiné dokazuje to, že se Maněna se svou ženou manželům Havlovým pomáhali strat o chalupu na Hrádečku, kde trávili hodně času a kde prezident také skonal. „Ten vztah byl rodinný, hodně úzký,” prozradila krátce po Havlově smrti Maněnova manželka Vlasta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám