Hlavní obsah

Připravujeme smlouvu o toleranci, řekl šéf komunistů Filip k jednáním o vládě

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, Jan Martinek
Aktualizováno

Komunisté si v sobotu na mimořádném sjezdu v Nymburce volí nové vedení. Od něj si straníci především slibují, že určí cestu z krize a zvrátí nepříznivý kurz klesajících preferencí. Sjezd zahájil projevem předseda strany Vojtěch Filip.

Záznam části sjezdu KSČM a protestuVideo: Novinky

 
Článek

„Strana nemůže upadnout do chaosu a musí přijmout výzvu doby,“ hřímal na sjezdu předseda Vojtěch Filip ve svém projevu a řekl, že současný stav nesmí pokračovat.

Připomněl, že strana má za sebou v posledních sněmovních volbách 2017 historicky nejhorší výsledek, kdy dosáhla jen 7,76 procent. „Program nám přejaly jiné politické strany a některé přímo program kradly,“ pokračoval současný předseda.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip na mimořádném sjezdu strany v Nymburku.

Filip také zdůraznil, že se osobně zasazuje o jednání s hnutím ANO o podpoře vlády. „Považuji to za krok tím správným směrem. Naše pasivita by vedla jen k tomu, že budeme stát v opozici vedle ODS, TOP 09 nebo Pirátů, které v minulosti devastovali tuto zemi,”kritizoval další parlamentní strany Filip.

„Máme po 28 letech příležitost zabývat se tím, jestli prosadíme něco z našeho politického programu,“ řekl v projevu Filip, a snažil se tak delegáty přesvědčit, že strana pod jeho vedením prosperuje a že on by měl být předsedou i nadále.

„Pro jednání s hnutí ANO připravujeme smlouvu o toleranci, kde se zasazujeme k tomu, aby vláda s důvěrou vznikla. Dále budeme existenci vlády jen tolerovat,“ pokračoval v projevu předseda.

Projev Miloše Zemana na sjezdu KSČMVideo: Novinky

Dohoda by podle Filipa měla dále straně umožnit předkládat návrhy zákonů a dostatek času na projednání na plénu Sněmovny. „Jsme na skutečné křižovatce, být na straně chaosu nebo se postavit do pozice těch, kteří chtějí znovu začít budovat. Je to rozhodnutí zásadní. Můžeme mít v cíli vítězství, ale také porážku, když to nezvládneme,“ dodal Filip.

Volba předsedy

Nejžhavějšími kandidáty na předsedu jsou současný lídr Vojtěch Filip, představitel radikálního konzervativního křídla a místopředseda Josef Skála a europoslankyně Kateřina Konečná. Na sjezdu s půlhodinovým projevem vystoupí i Miloš Zeman.

Původně bylo kandidátů na předsedu deset. Podle informací Novinek se však například poslanci Leo Luzar i Zdeněk Ondráček vzdali kandidatury ve prospěch europoslankyně Kateřiny Konečné. Kolik lidí tak nakonec bude o post předsedy usilovat, zatím není jasné.

„Pro mě je ideálním kandidátem na předsedu Kateřina Konečná, a pokud se nerozhodne jinak, nebudu kandidovat a podpořím ji,“ řekl Právu Luzar, který se chce ucházet i o post prvního místopředsedy. O ten s ním budou bojovat další čtyři uchazeči. Na post řadových místopředsedů je pak 25 zájemců.

„Program nemáme špatný, na tom není třeba co měnit, ale je potřeba větší drajv. Mnoho stran uhrálo volební výsledek na silného lídra,“ uvedl Luzar. „KSČM se dostala tak trochu do pasti, naši čelní představitelé tam jsou už moc dlouho,“ řekl.

Ondráček: Neočekávám radikální proměnu

Ondráček zase uvedl, že nové vedení strany by si mělo vytyčit méně priorit, ale snažit se jich maximum prosadit.

„Předpokládám, že nedojde k žádné radikální proměně. Doufám, že bude otevřena debata a řekneme si, co je pro nové vedení klíčové,“ řekl Novinkám Zdeněk Ondráček.

„Chci se naplno věnovat práci v Poslanecké sněmovně,“ zdůvodnil stažení kandidatury poslanec a bývalý člen pohotovostního pluku SNB, kvůli jehož zvolení do čela komise pro kontrolu GIBS lidé demonstrovali v ulicích, Zdeněk Ondráček.

Konečná: Máme skvělá témata, ale neumíme je prodat

Podle Konečné by strana pod jejím vedením měla akcentovat spíš ty otázky, které podle ní zajímají běžné lidi, jako nízké platy a zhoršující se dostupnost bydlení.

„Musíme říct, že zregulujeme nájemné, vystavíme půl miliónu sociálních bytů, a budeme trvat na tom, aby se řešily hypotéky, na které mnoho lidí nebude moci dosáhnout,“ uvedla.

Komunisté by podle ní rovněž měli zlepšit prezentaci. „Máme skvělá témata, ale neumíme je prodat, což je v dnešní době nevýhoda. Naše plakáty a vůbec vizualizace velmi zaostávají,“ myslí si Konečná, jejíž handicap může být její angažmá v Evropském parlamentu.

Filip: Potěšilo mě, že přijede prezident

Delegáti se shodují, že volba bude těsná. Mnozí z nich však věří, že post obhájí Vojtěch Filip. Ten sám o tom, jak výsledky dopadnou, před sjezdem spekulovat nechtěl.

„Netrápí mě to. Mám důvěru v delegáty a ti se rozhodnou podle potřeby strany. Něco jsem odpracoval, něco se mi povedlo, něco se mi nepovedlo, kdo chce mou práci vidět, tak ji vidí, kdo nechce, tak jí nevidí,“ uvedl Filip.

Na sjezdu s půlhodinovým projevem vystoupí i prezident Miloš Zeman. Filip očekává, že podpoří snahu strany, aby Česká republika měla stabilní vládu s důvěrou. „Potěšilo mě, že přijede na sjezd, a je na něm, co bude chtít říct,“ doplnil Filip.

Proti Zemanově účasti na sjezdu komunistů protestovalo v Nymburku několik desítek lidí.

Protest na sjezdu KSČMVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám