Hlavní obsah

Šéf GIBS Murín zvažuje odchod z funkce, leží v nemocnici

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín zvažuje odchod z funkce kvůli zhoršenému zdravotními stavu. Právu to řekl zdroj z Murínova okolí. Murín byl podle aktuálních zjištění Práva hospitalizován už ve středu a i nadále zůstává v péči lékařů, a to na speciální klinice IKEM v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín

Článek

V nemocnici skončil pětapadesátiletý šéf GIBS podle zdroje redakce kvůli celkovému vyčerpání a problémům se srdcem. Zatím není jasné, dokdy si v IKEM poleží, vše záleží na ošetřujícím lékaři.

Do té doby, než odejde do domácího léčení, ale Murín žádné rozhodnutí o své případné rezignaci nehodlá udělat, vzkázal podle zdroje Práva svým podřízeným.

Inspekce hospitalizaci dopoledne potvrdila v tiskové zprávě. „Důvodem byla celková vyčerpanost a slabost z dlouhotrvajícího stresu,” uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček s tím, že „v tuto chvíli” rezignaci Murín skutečně nezvažuje.

Inspekci vede od roku 2016

Murín má spory s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Řekl, že Babiš tlačil na jeho odchod z funkce. Premiér to zdůvodnil tím, že Murín ztratil jeho důvěru. Považuje ho za bezpečnostní riziko a ohrožení demokracie. Vychází prý ze zprávy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Co konkrétně je Murínovi vytýkáno, premiér nesdělil. Při jednání bezpečnostního výboru Sněmovny řekl, že „Murín podvedl vládu”. Šéf GIBS před výborem vypovídal v březnu, protože zákonodárci chtěli situaci vysvětlit. Zopakoval, že Babiš tlačí na jeho odchod. [celá zpráva]

Murín momentálně čelí kázeňskému řízení, které je s ním vedeno kvůli přestupku. Jeho cílem má být dočasné zprostění služby.

Murín vede GIBS od prosince 2016, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám