Hlavní obsah

Komunisté budou jednat o podpoře vlády s ANO a SPD, řekl po schůzce se Zemanem Filip

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Předseda komunistů Vojtěch Filip po schůzce u Miloše Zemana v Lánech potvrdil, že komunisté budou vyjednávat o podpoře vlády s ANO a SPD, jak Babišovi v úterý Zeman doporučil. Zároveň ale řekl, že nechtějí ustozupit z dojednaných programových kompromisů.

Záznam: Briefing po setkání prezidenta Miloše Zemana se šéfem KSČM Vojtěchem FilipemVideo: ČTK

 
Článek

„Potvrdili jsem, že jsem připraveni na jednání v tom formátu, který doporučil Miloš Zeman předsedovi vlády, tedy jednat s SPD,” řekl po schůzce Filip.

Filip dodal, že ať už se budou komunisté účastnit jakýchkoliv jednání, nechtějí měnit programový kompromis, který vyjednali s ČSSD. Jde například o otázku referenda, růstu minimální mzdy, aktivní měnové politiky, valorizaci důchodů nebo ochranu přírodních a vodních zdrojů.

„Prezident nás informoval o úterním jednání s předsedou vlády a potvrdil, že ve druhém pokusu setrvá na stanovisku, že ho podruhé jmenuje premiérem,” dodal Filip. [celá zpráva]

Pokud zkrachují veškerá jednání jsou podle Filipa komunisté připraveni i na předčasné volby.

Kolečko odstartoval v úterý Babiš

O schůzku u Miloše Zemana postupně požádali i další předsedové strany. Kolečko odstartoval v úterý premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Miloš Zeman mu na úterním večerním jednání podle jeho slov doporučil, aby jednal právě s KSČM a SPD.

„Pan prezident mi doporučil pokračovat v jednání s SPD a komunisty. Svoláme předsednictvo a výbor hnutí a poradíme se, jak postupovat dál,” uvedl Babiš.

Schůzky u prezidenta budou pokračovat. Ve čtvrtek by měl do Lán dorazit předseda SPD Tomio Okamura. Příští týden pak postupně předsedové ODS a Pirátů Petr Fiala a Ivan Bartoš

Reklama

Výběr článků

Načítám