Hlavní obsah

Kdo nahradí Krnáčovou? ANO má zatím čtyři adepty, poslední slovo bude mít Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končící primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) by ve vedení města mohla nahradit její dosavadní náměstkyně Eva Kislingerová, radní Karel Grabein Procházka a Libor Hadrava nebo člen pražského zastupitelstva a poslanec za ANO Patrik Nacher. Všichni tvrdí, že chtějí především pokračovat v započaté práci. Svého kandidáta však může představit i šéf ANO Andrej Babiš.

Foto: koláž Novinky.cz

Zleva Patrik Nacher, Eva Kislingerová, Libor Hadrava a Karel Grabein Procházka

Článek

„Za moji gesci jsme udělali velký kus práce. Nestavějí se byty nebo infrastruktura, ale to není moje gesce. Na infrastruktuře integrovaného záchranného systému pracujeme a ta činnost je vidět,” řekl Novinkám kandidát a současný pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava.

Práci své kolegyně a současné primátorky Adriany Krnáčové hodnotit zatím nechtěl. „Ještě bych hodnocení nechal na závěr. Myslím, že to určitě udělá možná vedení,” doplnil Hadrava.

I podle dalšího zájemce o nejvyšší post v hlavním městě, poslance Patrika Nachera, hodnocení čtyř let hnutí ANO ve vedení města teprve přijde.

Kislingerová: Mám Prahu ráda

Ve své započaté práci by chtěli pokračovat i další dva kandidáti, radní pro kulturu Karel Grabein Procházka a náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

„Jako rodilého Pražana mě ke kandidatuře motivují zkušenosti s řízením města a fakt, že mám Prahu ráda,” vysvětlila Novinkám svou motivaci Kislingerová a dodala, že věří v úspěch, jinak by nekandidovala.

Podobně to vidí i radní Procházka, ačkoli si uvědomuje i kritiku, která se na vedení města snáší a která je podle něj mnohdy oprávněná. Problém však vidí v koaliční spolupráci.

„Není to neschopnost hnutí ANO, ale pokud se zavážete v koaličním dokumentu, že budete dodržovat nějaká pravidla, tak není vhodné je porušit,” uvedl Procházka.

Poslední slovo má Babiš

Ačkoli v pondělí skončila možnost přihlásit se do stranických primárek, počet kandidátů uzavřen stále není. Definitivní slovo v sestavování kandidátek bude mít podle stanov stranický výbor a předseda Babiš. Právě tak před čtyřmi roky na kandidátku dosadil Krnáčovou, Elišku Kaplický Fuchsovou nebo právě Nachera.

V rámci schvalování kandidátních listin je výbor oprávněn kandidátní listiny neschválit či do kandidátních listin zasáhnout, ve stejném rozsahu může do kandidátní listiny zasáhnout i předseda hnutí
stanovy hnutí ANO

Krajští zastupitelé by o novém lídrovi měli rozhodnout od 19. do 21. dubna a právě podpora vedení bude pro jednotlivé kandidáty klíčová. „Úspěch se dá odstartovat jedině v momentě, kdy lídr, a potažmo celá kandidátka, bude mít silnou podporu členů,” vysvětlil smysl hlasování Nacher.

I podle Procházky stranické primárky smysl mají, i když nejsou závazné. Je podle něj logické, že vedení ANO nebude před uzavřením primárek nikomu ze čtyř kandidátů oficiálně vyjadřovat podporu.

Jako o dalších kandidátech na pražského primátora se spekuluje o ministru zahraničí Martinu Stropnickém, ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, který oznámil, že v příští vládě již být nechce, nebo o ministryni obrany Karle Šlechtové. Vedení ANO však ani jedno ze jmen nepotvrdilo.

Anketa

Koho byste viděli v čele Prahy nejraději?
Evu Kislingerovou
3,6 %
Karla Grabeina Procházku
0,9 %
Libora Hadravu
1,1 %
Patrika Nachera
16 %
Někoho úplně jiného
78,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1399 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám