Hlavní obsah

Babiš: Co bude dál? Uvidím po setkání se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po krachu vyjednávání o vládě s ČSSD bude pro premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) při dalším postupu zásadní stanovisko prezidenta republiky Miloše Zemana. Sejít se mají v úterý. Babiš to v pátek řekl České televizi.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Článek

„Pro mě bude zásadní stanovisko pana prezidenta. A jdu se poradit a ten jeho názor je pro mě zásadní. A samozřejmě je taky zásadní názor našeho poslaneckého klubu, který zasedne příští úterý,” řekl Babiš. Zemana, se kterým se podle svých slov sejde také v úterý, označil za velmi zkušeného politika, jehož názory jsou pro něj důležité.

ČSSD ve čtvrtek večer odstoupila od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant rozdělení společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Podle Babiše trvala ČSSD při jednání stále na obsazení pozice ministra vnitra. „Takže my máme z toho pocit, že vlastně oni přišli na jednání proto, aby vlastně se to zbouralo jenom proto, protože to vypadá, že ta členská základna asi nechtěla vůbec, aby ČSSD šla do vlády s naším hnutím,” řekl Babiš v ČT.

„Ne, já už nevím, co bychom ještě víc nabízeli,” odpověděl Babiš na dotaz, zda ČSSD osloví s novou nabídkou. Dosavadní nabídku pěti vládních křesel označil za skvělou a poukázal na to, že ČSSD v loňských sněmovních volbách získala zhruba sedm procent hlasů. Předčasné volby podle Babiše nikdo nechce. „Ani my, ani pan prezident, ani strany,” řekl. Nedomnívá se, že prezident přijde s návrhem na jmenování úřednické vlády. Dodal, že pokud ho prezident přijme příští týden, je připraven o dalším postupu informovat v příštím týdnu.

Zimola: Je to zástěrka

ČSSD naopak z krachu vyjednávání viní Babišovo hnutí. Podle prvního místopředsedy sociálních demokratů Jiřího Zimoly nyní ANO jen „marketingem zastírá podstatu věci”.

Zdůraznil, že hnutí ANO odmítlo vytvoření stabilní vlády. „Není to soc. dem., která je za krach odpovědná,” komentoval ukončení jednání Zimola. ANO podle něj jen marketingem zastírá podstatu věci. ČSSD od počátku poukazovala na to, že problémem je osoba trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. [celá zpráva]

Předsednictvo ČSSD se v pátek po seznámení s výsledky jednání o vládě jednomyslně shodlo na ukončení jednání s ANO. O závěrech předsednictva bude vedení soc. dem. informovat delegáty na sobotním sjezdu v Hradci Králové. Kromě krachu jednání o vládě bude ČSSD volit také místopředsedy.

Reklama

Související články

Jednání ANO a ČSSD o vládě zkrachovalo

Možnost, že vznikne vláda na půdorysu ANO a ČSSD, padla. Po čtvrtečním večerním jednání to ve Sněmovně oznámili zástupci obou stran. Hnutí ANO podle ČSSD...

Výběr článků

Načítám