Hlavní obsah

Investigativní novináři si stěžují na účelové policejní výslechy, ukazují na Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trojice investigativních novinářů se ohradila proti sérii předvolání k výslechům od policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Jaroslav Kmenta (Reportér), Janek Kroupa (Český rozhlas) a Sabina Slonková (Neovlivní.cz) dávají předvolání do spojitosti se snahou některých politiků kriminalizovat jejich práci. Výslechy mají za účelové. Policie to odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Janek Kroupa

Článek

„Všichni tři jsme byli předvoláni kvůli údajným únikům informací z policejních spisů či prověřovaných kauz. Jde přitom o věci, kvůli nimž jsme v minulosti už na úřadech vypovídali, a policie ví, že zdroje svých informací neprozradíme,” uvedli v prohlášení s tím, že může jít o snahu je znejistit a odradit od práce na kauzách.

Všichni připouštějí, že policejním výslechům čelili v minulosti už několikrát. Tentokrát jde však podle nich „o zjevně koordinovanou akci, jejímž vedlejším cílem je kriminalizovat investigativní žurnalistiku”.

„Kdo celou akci rozjel, zatím nevíme. Víme jen to, že kauzy, kvůli nimž jsme všichni tři aktuálně předvoláváni, spojuje jedna osoba: premiér v demisi Andrej Babiš,” dodala trojice, podle níž se výslechy týkají kauzy farmy Čapí hnízdo, twitterového účtu Skupiny Šuman i starých policejních spisů.

Prověřujeme, potvrdila inspekce

GIBS v reakci pouze potvrdila, že prověřuje možné úniky informací ze spisů. „V dané věci vede GIBS prověřování, ale konkrétní úkony trestního řízení není možné komentovat,” sdělil ČTK mluvčí generální inspekce Ivo Mitáček.

Zdůraznil, že inspekce postupuje z úřední povinnosti a že její činnost dozoruje příslušný státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Subjektivní vnímání procesních úkonů jednotlivými účastníky řízení nám rovněž nepřísluší nijak komentovat,” dodal.

Účelovost svého jednání a jakékoliv zastrašování novinářů odmítla i policie. Sleduje prý pouze účely trestního řízení, které jsou dozorovány státním zástupcem, uvedla na Twitteru.

Novináři odmítli, že by byli součástí spiknutí, které by mělo odstranit Babiše z politiky, a oznámili, že ač jsou z různých redakcí, hodlají do budoucna spolupracovat. Apelovali v této souvislosti na policisty a žalobce, aby nepodléhali politickým tlakům.

Reklama

Výběr článků

Načítám