Hlavní obsah

Silný vítr zastavil lanovku na Sněžku. Meteorologové radí omezit horské túry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli silnému větru nepojede v neděli lanovka na Sněžku a zřejmě bude stát i v pondělí. Uvedl to náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem varovali, problém může v neděli dělat zejména v severních a východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a v západních částech Moravy. K večeru by měl ustávat.

Foto: repro ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před větrem. Zelená barva = běžná situace; žlutá = nízký stupeň nebezpečí.

Článek

Na české nejvyšší hoře dosahuje podle Martince vítr v nárazech až 90 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Turisté tak budou muset z Růžové hory na vrchol Sněžky pěšky, trasa je dlouhá asi 2,5 kilometru. „Horní úsek určitě dva tři dny nepojede. Je tam silný vítr. Předpokládáme, že úsek na Růžovou bychom měli udržet v provozu, i když i tam fouká,“ řekl v neděli ráno Martinec.

Na Olomoucku už vyjížděli hasiči

Silný vítr způsobuje potíže i v Olomouckém kraji, kde hasiči do nedělní deváté hodiny odpoledne vyjížděli k několika spadaným stromům na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku.

„Postarali se také o odklizení jednoho spadeného sloupu,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru olomouckého kraje Zdeněk Hošák

Meteorologové vydali na neděli výstrahu před silným větrem. Podle ní by měl od rána až do odpoledne zesilovat severozápadní až západní vítr, který v nárazech může dosahovat rychlosti až 20 m/s (70 km/h) nebo i víc. Výstraha se týká severu a východu Čech a západu Moravy.

Meteorologové v této souvislosti lidem doporučují například upevnit květináče a další volně uložené předměty upozorňují i na rizika při řízení auta. „Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným,“ uvádějí.

Lidem na horách pak radí omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. „K večeru začne vítr zvolna slábnout,” doplňuje ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám