Hlavní obsah

Kmoníček: Stačí vypovědět víc ruských diplomatů a přijdeme o ambasádu v Moskvě

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Velká Británie požádala o solidaritu, je na místě uměřená česká reakce, uvedl v neděli Hynek Kmoníček, velvyslanec ve Spojených státech. Reagoval tak na záměr Česka vyhostit některé ruské diplomaty v souvislosti s otravou bývalého špióna Sergeje Skripala. Stačilo by podle něj vypovědět jednoho či dva. Pokud by to byl masivnější akt, Rusko zareaguje stejně a na ambasádě v Moskvě nám nikdo nezůstane, myslí si Kmoníček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček

Článek

„To číslo by nemělo přesáhnout jednoho dva. Ve chvíli, kdy tuto válku s Ruskem začneme, ono ji zcela jistě přijme. Vyhostí stejné množství diplomatů jako my, a protože je nás asi tak sedmkrát méně, sedmkrát rychleji se dostaneme do stavu, kdy už tam zbyde jen velvyslanec Pivoňka, který může zavřít a zhasnout,“ uvedl Kmoníček v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Západ by měl podle diplomata chtít od Ruska především záruky, že se násilné akce na území členských států EU a NATO nebudou opakovat.

„To je symbolický prostředek, kterým zdůrazňujeme, že jsme součástí západní aliance, která by po Rusku měla chtít ujištění z nejvyšších míst, že žádný podobný program na likvidaci zahraničních oponentů a přeběhlíků není,“ dodal Kmoníček.

Telička: Chce to důraznější akci

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička by si představoval reakci důraznější, a to s ohledem na fakt, že Kreml označil Česko za jednu ze zemí, odkud mohla použitá jedovatá látka novičok pocházet.

„Rusko ke své agresivitě ještě připojuje aroganci a nařkne Českou republiku, že v zásadě my jsme toho zdrojem. To je další aspekt, na který bychom měli reagovat,“ prohlásil Telička.

Kolik pracovníků ruské ambasády by z Česka vypověděl, neupřesnil. „Nechci spekulovat, zda ten signál má být čtyři, pět, sedm nebo kolik. Je tu ale řada důvodů, abychom byli přece jen o něco ambicióznější,“ podotkl europoslanec.

Připomněl také varovné zprávy BIS, podle nichž v Česku pod diplomatickým krytím působí často pracovníci ruských zpravodajských služeb.

Závažnost útoku na Skripala zdůraznil také bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. „Kdyby se potvrdilo, že došlo k vraždě z iniciativy ruského státu, mezinárodní situace by se vrátila na úroveň horší, než tu byla po anexi Krymu,“ míní generál.

Odvetná opatření proti Rusku podle něj symbolizují soudržnost Evropské unie a Severoatlantické aliance. „Napaden byl náš spojenec a velká část zemí nejenže za Británií stojí, ale riskuje i zhoršení vlastních vztahů s Ruskem,“ zdůraznil Šedivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám