Hlavní obsah

Dolínek ke kolapsu na Žižkově: Do týdne to snad vyřešíme, doprava v Praze je funkční

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Doprava na pražském Žižkově už druhý den kolabuje kvůli uzavření Husitské ulice. Tramvaje stojí v Seifertově ulici až hodinu v koloně. Lidé chodí raději pěšky a auta nemají přijatelnou variantu objízdné trasy. Podle starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09) magistrát naprosto nezvládl koordinaci akce. Radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) slibuje, že situaci do týdne vyřeší a zajistí hladký průjezd MHD. Doprava v Praze je podle něj funkční a nejlevnější v Evropě.

Dopravní kolaps v Seifertově ulici, 13. března 2018Video: Novinky

 
Článek

„Zkusíme to tento týden všechno vyřešit a snad se nám to podaří,” řekl Novinkám Dolínek s tím, že celou situaci probere i na městské radě.

I přes výrazné komplikace podle něj, stejně jako podle primátorky Adriany Krnáčové, Praha zásadní problémy s dopravou nemá. [celá zpráva]

„Samozřejmě, když jsou mimořádnosti, tak problém je, ale ve svém komplexu je nejlevnější v Evropě, je přesná a funkční,” zhodnotil situaci poslanec a radní pro dopravu. Dodal, že o všem primátorku pravidelně informuje, ale nepožaduje po ní, aby agendu řešila. Krnáčová Novinkám předběžně přislíbila, že se na dopravní komplikace na Žižkově vyrazí podívat osobně.

Objízdná trasa? Není

„Praha 3 usiluje o rekonstrukci zanedbané Husitské ulice už od roku 2011. Hlavní město Praha připravovalo tuto investici sedm let. A když se to konečně začíná dělat, tak je situace taková, že TSK a DPP naprosto nezvládly komunikaci a koordinaci celé akce,“ postěžovala si starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) v úterý ráno Novinkám přímo v kolabující Seifertově ulici.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Oprava Husitské ulice v Praze 3 komplikuje dopravu v souběžné Seifertově ulici. Auta z Husitské projíždějí Seifertovou, která je úzká, po tramvajových kolejích a blokují provoz MHD.

Technická správa komunikací (TSK), která spadá pod Dolínka, se však brání, že objízdná trasa v oblasti prakticky neexistuje.

„Z hlediska dopravního významu se jedná o část páteřní městské radiály, která propojuje centrální část města s východním sektorem města a dál s přesahem do Středočeského kraje, a která prakticky nemá plnohodnotnou objízdnou trasu,” řekla Novinkám mluvčí TSK Barbora Lišková.

Dolínek: Řidiči si najdou vlastní trasy

Radní Dolínek Novinkám na místě řekl, že Praha 3 byla o uzavírce informována předem, ale že každá uzavírka tohoto typu přináší v prvních dnech komplikace.

„Je mi líto jak místních, tak lidí v tramvajích i řidičů. Jen první dny uzavírky nám ale ukážou, jaká je ta realita, a řidiči si během té doby najdou vlastní objízdné cesty. Zde ta objízdná trasa není Seifertova ulice, ale Rohanské nábřeží,” řekl Dolínek.

Řidiči Novinkám však uvedli, že internetové aplikace jim naopak průjezd městem radí a o komplikacích neměli tušení. O opravě Husitské ulice nevěděli ani mnozí cestující MHD.

Foto: Novinky

Dopravní kolaps v Seifertově ulici, 13. března 2018

Plánování objízdných tras je podle starostky Hujové právě na vedení města a TSK. „Praha 3 nemůže realizovat objízdné trasy. My jsme projekt připomínkovali téměř šest let,” doplnila Hujová. Za hlavní problém považuje, že Praha nezabezpečila odklon aut jedoucích ze Středočeského kraje a konce Prahy, aby se tato auta do centra vůbec nedostala.

Starostka Prahy 3 k dopravnímu kolapsu v Seifertově uliciVideo: Novinky

TSK se podle mluvčí Liškové požadavkům Prahy 3 snažila vyhovět a vypracovala i projektovou dokumentaci a architektonickou studii.

Informovali jsme předem, hájí se dopravní podnik

Kritiku Prahy 3 odmítá i dopravní podnik. Ačkoliv tramvaje i autobusy v Seifertově ulici stojí až hodinu a štosují se ve směru na hlavní nádraží už od Olšanského náměstí, dopravce se hájí, že občany dostatečně předem informoval.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tramvaje čekají v zácpě tak dlouho, že některým cestujícím dochází trpělivost a raději jdou pěšky. Je to rychlejší.

„Informace byly v předstihu na webových stránkách, na Facebooku, na Twitteru, i na tramvajových zastávkách dotčených spojů,” řekla Novinkám mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

Zároveň na zastávkách Ohrada a Florenc byli podle DPP informátoři, kteří upozorňovali na zrušené spoje právě v Husitské ulici.

Foto: Novinky

Dopravní kolaps v Seifertově ulici, 13. března 2018

Průjezd Žižkovem blokuje kontejner

Situaci na místě však komplikují i zdánlivé drobnosti. Ačkoliv Praha 3 byla připravena v Seifertově ulici místo zaparkovaných aut vytvořit pruh pro jedoucí auta, u hotelu Ariston stojí na silnici kontejner, který průjezd komplikuje.

Ten by měl být na místě ještě měsíc, Praha 3 se nyní podle místostarostky Lucie Vítkovské (ODS) snaží o jeho odstranění. Dále bude také apelovat na zásobovací vozy a popeláře, aby jezdili mimo špičku, aby dopravu ještě více nekomplikovali. [celá zpráva]

Podle Dolínka by situace měla být alespoň částečně stabilizovaná příští týden, kdy by měl být zprůjezdněn pruh pro auta, doplněno značení pro řidiče a případně změněn i směr v některých ulicích.

Reklama

Související články

Senioři a studenti vlakem zdarma

Ministerstvo dopravy (MD) už dokončuje návrh vyhlášky, kterou chce vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) umožnit seniorům od 65 let a studentům do 26 let věku...

Výběr článků

Načítám