Hlavní obsah

Mrazivé rekordy padaly už šestou noc po sobě, Jizerka hlásí –26,6

Aktualizováno

Už šestou noc po sobě padaly v České republice mrazivé teplotní rekordy. Ze 148 stanic, které fungují minimálně 30 let, naměřili meteorologové v noci na pátek rekordní hodnoty na 13 z nich. Nejméně teploměr ukázal na jizerskohorské stanici u rašeliniště na Jizerce, bylo tam minus 26,6 stupně Celsia. Stanice ale funguje jen pět let, mezi rekordy se tak její dnešní údaj nezapíše.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Rakouská louka (1345 m n. m.) mezi vrcholy Trojmezné hory a Plechým patří mezi nejchladnější místa v jižních Čechách.

Článek

Z dlouhodobě měřících stanic se nové rekordy pro dnešní den ukázaly zejména v severních horských oblastech Česka. Nejnižší rekordní teplotu naměřili na přehradě Souš v Desné na Jablonecku. Dnešních minus 20,4 stupně Celsia překonalo hodnotu minus 20,1 stupně z roku 1963.

Rekordní mráz byl také v krkonošské Peci pod Sněžkou a Harrachově, na Milešovce v Českém středohoří i na stanicích v Ostravě-Porubě a Jeseníku.

Na vůbec nejnižší teplotu z dlouhodobě měřících stanic teploměr klesl na šumavské Jezerní slati, minus 22,8 stupně Celsia. Rekord to ale není, před 13 lety zde 2. března bylo minus 36,9 stupně.

Noc na sobotu už tak mrazivá nebude

Míst s naměřenými rekordy v předešlých nocích přibývalo, v noci na čtvrtek dosavadní minimum zaznamenala asi čtvrtina stanic. Po pátečním úbytku meteorologové další rekordně chladné noci nečekají. V noci na sobotu očekávají minima kolem minus 14 stupňů Celsia, v dalších dnech se mají noční teploty ještě více přiblížit nule.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám