Hlavní obsah

Evropa bojuje s tuhými mrazy a silným sněžením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní počasí komplikuje v těchto dnech život nejen lidem v České republice, ale i ve velké části Evropy. Mráz, sníh a náledí působí problémy řidičům na silnici, ale třeba i na letištích. V Barceloně kvůli počasí odložili testy formule 1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropa bojuje s tuhými mrazy a silným sněžením Video: Reuters/AP

 
Článek

S mrazem se už několik dní potýkají v Německu. Teplota na pobřeží Baltského moře klesla v noci na středu až k minus 20 stupňům, stejnou teplotu naměřili i v Krušnohoří. Na nejvyšší hoře Německa Zugspitze rtuť teploměru klesla dokonce k 24 stupňům pod nulou, úterní rekord tak ale nepadl, informovala ve středu agentura DPA.

S mrazem je podle mluvčího Německé meteorologické služby třeba počítat po celou středu, postupně se ale začne od západu oteplovat.

Jedna z organizací pomáhající lidem bez domova ve středu vyzvala německé úřady, aby daly k dispozici vytápěné místnosti i během dne. Poskytnout bezdomovcům ubytovnu na přespání podle ní nestačí.

„Umrznout se dá i přes den,“ uvedla Werena Rosenkeová. Její organizace během této zimy zaznamenala již čtyři umrznuté lidi bez domova. Odhadem žije v Německu na ulici asi 52 tisíc lidí.

Na rozdíl od uplynulých dní dnes extrémní počasí velké problémy v dopravě nezpůsobilo. „Je chladno, ale nic víc,“ uvedl mluvčí dopravní centrály v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku. „Všude klid, všude hezky,“ informovala bavorská centrála. „Hrozná zima, ale po nebezpečné ledovce ani stopy,“ hlásilo ráno dopravní středisko ze Saska.

Horší to mají v Británii, kde se potýkají s mrazem a silným sněžením. Policie a hasiči museli v noci na středu vyprošťovat auta uváznutá na zasněžených silnicích a řešit mnoho dopravních nehod.

Britští meteorologové uvedli, že další vydatné sněžení dorazí i dnes do částí Skotska, severní, jižní a jihovýchodní Anglie i Londýna. V některých oblastech má napadnout až 40 centimetrů sněhu. Úřady varovaly řidiče, aby pokud možno nevyjížděli.

Podobně jako v úterý se očekávají komplikace v pozemní i letecké dopravě. Na největším londýnském letišti Heathrow bylo ve středu zrušeno několik letů.

V Británii kvůli hustému sněžení a nízkým teplotám uzavřeli už v úterý stovky škol a řada z nich zůstala zavřená i ve středu, především ve Skotsku.

Ve Francii platí výstraha před mrazem a sněhem ve 14 departementech na jihu země. Noc na středu byla podle místních meteorologů nejchladnější nocí této zimy. Už ve středu odpoledne ale mají teploty začít stoupat, nejprve na jihu a pak na celém území země, nadcházející víkend už má být jarní.

Problémy kvůli počasí hlásí i Španělsko. V Barceloně byl odložen začátek třetího dne testování týmů formule 1. Na okruhu Catalunya se mělo jezdit od 9. hodin, ale noční a ranní sněžení piloty na trať nepustilo. Ve čtvrtek na poslední ten úvodních testů už se očekává oteplení až na 15 stupňů, má ale také silně pršet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám