Hlavní obsah

Poslanci zvolili do Rady ČTK Petra Žantovského. Nominovalo ho ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu zvolili členem Rady České tiskové kanceláře (ČTK) publicistu Petra Žantovského. Na tento post jej nominovalo hnutí ANO. Další dvě volná místa poslanci neobsadili.

Foto: Profimedia.cz

Petr Žantovský

Článek

Žantovský dostal v tajné volbě 86 hlasů. Do druhého kola volby, která bude pokračovat příští týden, postoupili bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Pavel Foltán, mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová, historik a politolog Michal Pehr a bývalý novinář a tiskový mluvčí Jiří Táborský.

Foltán, nominovaný ANO, obdržel ve středečním prvním kole tajné volby 74 hlasů a kandidátka SPD Gáborová 73 hlasů. Kandidáti KDU-ČSL Pehr a Pirátů Táborský dostali po 39 hlasech.

Žantovský, jehož loni Medailí Za zásluhy ocenil prezident Miloš Zeman, byl do rady navržen již loni. Tehdy ovšem zvolen nebyl.

Žantovský je jedním ze zakladatelů Krameriovy ceny pro nezávislou žurnalistiku, kterou po dva roky uděluje samozvaná Asociace nezávislých médií. Ta o sobě tvrdí, že si klade za cíl ochranu svobody projevu svých členů či „nápravu veřejnoprávních médií”. Rovněž chce podporovat komunitní média „za účelem poskytování jiných druhů informací, než je obvyklé ve velkých komerčních nebo státních médiích”. Státní média nicméně v ČR nejsou.

Žantovský v poslední době publikuje především na serveru Parlamentní listy, který Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ministerstva vnitra řadilo mezi média šířící dezinformace.

Reklama

Výběr článků

Načítám