Hlavní obsah

Česká novinářka dostala ochranku, může být oním „přesahem” vraždy slovenského reportéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český přesah slovenského případu dvojnásobné vraždy reportéra Jána Kuciaka a jeho přítelkyně je ztělesněn v osobě novinářky a zakladatelky Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavly Holcové. V úterý večer to uvedl Týdeník Respekt. Holcovou podle jeho informací střeží policie, sama novinářka to odmítla komentovat.

Foto: Pavol Zachar, ČTK/AP

Policejní prezident Tibor Gašpar na úterní tiskové konferenci

Článek

Týdeník na svém webu upozornil na to, že Holcová v rámci mezinárodní spolupráce investigativních novinářů byla s Kuciakem poslední rok a půl v kontaktu. Spolupracovat s ním měla právě na článku, který už nestihl vydat a který se podle slovenských médií týká působení italské mafie na Slovensku.

Sama Holcová se Respektu omluvila s tím, že se k tomu „nemůže a nechce vyjadřovat”.

O českém přesahu hovořil v úterý odpoledne na tiskové konferenci bez uvedení jakýchkoli dalších podrobností slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. [celá zpráva]

Těla Jána Kuciaka a jeho přítelkyně našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Slovenská vláda nabídla za informace, které by vedly k dopadení pachatele vraždy, odměnu jeden milión eur. Premiér Robert Fico nechal tento obnos na úterní tiskovou konferenci přinést a ukázat v hotovosti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám