Hlavní obsah

I přes velké mrazy jsou v pražských noclehárnách pro bezdomovce volná lůžka

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože v posledních dnech panují v Česku velmi nízké teploty, mají pražské noclehárny pro lidi bez přístřeší stále volná místa. V případě naplnění kapacity jsou poskytovatelé přístřeší schopni otevřít denní centra nebo nabídnout k přespání i židli.

Noclehárny pro bezdomovce v Praze mají stále volná místaVideo: Novinky

 
Článek

„Pro naše klienty jsme v rámci zimních opatření navýšili počty lůžek v noclehárnách, kde máme přes 800 postelí. Ty jsou obsazeny z devadesáti pěti procent. Případnou rezervu ale také máme na lodi Hermes a během dlouhotrvajících mrazů jsme schopni otevřít denní centra v nočních hodinách. V nich bychom navýšili kapacitu o dalších 135 lůžek,“ sdělil Novinkám ředitel Centra sociálních služeb v Praze Tomáš Ján.

Foto: Novinky

I přes velice nízké teploty se v pražských noclehárnách stále najdou volná místa.

Podobnou situaci hlásí i organizace Armáda spásy. „Letos jsme otevřeli v Michli noclehárnu navíc, která má 140 míst. Pokud by zde i v dalších centrech bylo plno, jsme schopni z hodiny na hodinu otevřít nízkoprahová centra, kde máme kapacitu 100 míst. Tam můžeme lidi posadit na židli, aby byli v teple,“ řekla Lenka Sadilová, ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše v Praze.

Foto: Novinky

V případě naplnění kapacity nocleháren, budou otevřena denní centra.

Noclehárny na Vackově, kde je potřebným k dispozici 80 míst, jsou využity z 80 procent. I tam stále zbývá malý počet neobsazených lůžek. „Jediné, co zatím vidíme jako problém, je fakt, že volná místa jsou v části, kde jsou ubytované ženy, takže pociťujeme nedostatek míst pro muže,“ doplnil situaci Jan Kadlec, ředitel charitativní organizace Naděje.

Poskytovatelé přístřeší si však navzájem předávají informace, kde a kolik volných lůžek je v Praze k dispozici. „Pomoc je koordinována magistrátem a funguje centrální dispečink, kde si všichni poskytovatelé služeb hlásí, kde je volná kapacita. Jsme schopni klienta, pokud přijde večer přespat a je zrovna plno, poslat přímo tam, kde volné lůžko je. Ten cíl, aby nikdo na ulici neumrzl, se zatím daří,“ řekla Novinkám Jarmila Lomozová, zástupce ředitele z Arcidiézní charity v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám