Hlavní obsah

Šéf ODS Fiala ocenil Babiše. V zahraniční politice je podle něj aktivní

Novinky, Renáta Bohuslavová

Předseda ODS Petr Fiala ve středu ocenil premiéra v demisi Andreje Babiše za jeho aktivitu na poli zahraniční politiky. Je podle něj aktivní a bere svou roli vážně. Udělal tak i když oba mají výrazné neshody v otázce vyjednávání o vládě i v různých programových bodech v domácí politice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala hovoří ve středu 21. února 2018 s novináři po jednání s Andrejem Babišem.

Článek

„Snaží se být aktivní. Bere zahraniční politiku vážně a jako svůj úkol premiéra. A to je podle mě správně,” zhodnotil počínání premiéra v demisi Andreje Babiše na poli zahraniční politiky Petr Fiala.

Další hodnocení si však prý nechá až podle toho, jaké budou výsledky. Fiala sám na středu odpoledne inicioval s Babišem schůzku a navrhl mu, aby se předsedové parlamentních stran pravidelně před i po jednání Evropské rady scházeli a společně koordinovali pozici České republiky v zahraničních otázkách.

Právě na jednodenní setkání Evropské rady vyráží Babiš tento pátek. V Bruselu má naplánovanou i zvláštní schůzku se premiéry zemí V4.

Babiš: Vítám to a jsem rád

Babiš Fialovu aktivitu ocenil. „Vítám to a jsem rád. Měli bychom se v zahraničí snažit vystupovat jednotně,” řekl po jednání Babiš s tím, že promyslí formát takových debat.

Podle Fialy je společné stanovisko nutné zaujmout třeba v otázkách jednání o Dublinských dohodách, o nichž se hovoří především v souvislosti s otázkou migračních kvót na povinné přijímání uprchlíků.

Spory na domácí půdě podle Fialy nemají do působení na mezinárodní scéně zasahovat. „Jedna věc jsou vnitropolitické neshody a druhá věc je, že v EU probíhají zásadní debaty. Navenek můžeme být jen tak silní, jak jsme doma jednotní,” zdůvodnil své návrhy předseda občanských demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám