Hlavní obsah

Třetí pokus taxikářů zablokovat Prahu skončil opět jen brnkáním na nervy řidičů

Praha
Aktualizováno

Pražští taxikáři v pondělí opět protestovali proti alternativním službám typu Uber. Ze Strahova vyrazili do centra Prahy. Zhruba dvě hodiny jezdili na nábřeží dokolečka od Národního divadla k Rudolfinu. Částečně si jim tak dařilo dopravu blokovat, ale policie je odkláněla do okolních ulic. Podle dopravního podniku výraznější omezení provozu nenastalo.

Záznam: Pondělní protest taxikářůVideo: Novinky

 
Článek

Taxikáři protestovali už minulý týden ve čtvrtek a v pátek, kdy se jízdy centrem Prahy zúčastnily vždy stovky řidičů. Ani tehdy to však výraznější dopad na dopravu nemělo.

Protestující taxikáři dorazili po 16:00 na nábřeží, kde začali kroužit mezi Rudolfinem a Národním divadlem. Kolona taxíků záhy začala způsobovat dopravní komplikace. U Karlových lázních taxikáři silnici zablokovali. Akce se podle magistrátu účastnila zhruba tisícovka vozů.

Některé tramvaje nabraly zpoždění. Podle dopravního podniku ale větší omezení v provozu MHD nenastalo. Mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková uvedla, že tramvaje na nábřeží zaznamenávaly zpoždění, odpovídající jiným dnům s hustším provozem.

Policisté odkláněli taxikáře

Po 16:30 bylo kompletně zacpané nábřeží a Divadelní ulice, což nahlas komentovali řidiči, kteří v důsledku protestu v zácpě zůstali stát. V koloně uvízly i tramvaje. U Karlových lázní taxikáři vozy napříč zablokovali tramvajové koleje, což začali řešit policisté.

Ti nakonec začali taxikářům bránit v kroužení tak, že je odkláněli z nábřeží do okolních ulic. Snažili se tak taxikářům ztížit návrat k jejich vytyčené trase. Situace byla o něco horší ve směru od Rudolfina k Národnímu divadlu.

Po 18:00 se taxikáři pomalu odjeli z centra a provoz MHD byl plně obnoven.

Ve čtvrtek se na Strahov sjelo podle organizátorů na 2000 aut, magistrát hovořil o čísle 1400. O den později odhadovali taxikáři počet na 1000 vozů a město na 400. Místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová řekla v pondělí na Strahově, že organizátoři by byli rádi, kdyby účast dosáhla minimálně úrovně pátečního protestu.

Záznam: Páteční protest taxikářů na StrahověVideo: ČTK

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Viní stát z toho, že vůči ní nic nepodniká. Podle ministerstva dopravy se připravuje novela zákona, která podmínky pro taxi a služby typu Uber srovná. Hotova má být v horizontu týdnů. Podle Venclové však taxikářům nejde o novelu, ale o to, aby úřady řešily aktuální porušování zákona ze strany řidičů Uberu. Magistrát tvrdí, že od začátku října v souvislosti s novelou silničního zákona při kontrolách řidičů Uberu přitvrdil a více dělat nemůže.

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300. Vadí jim, že řidiči Uberu nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Společnost Uber minulý týden uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Řidiči taxi protestovali v Praze proti Uberu už loni, před dvěma lety pak úplně zablokovali magistrálu u hlavního nádraží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám