Hlavní obsah

Muži vypijí devět piv týdně, ženy dvě

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští milovníci zlatého moku loni týdně vypili v průměru 8,8 půllitru piva, meziročně zhruba o jedno pivo více. U žen se týdenní konzumace zvýšila jen mírně na 2,3 půllitru.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z výsledků zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který včera zveřejnil na tiskové konferenci sociolog Jiří Vinopal. Průzkumu se zúčastnilo 933 lidí ve věku 18 a více let.

Podíl mužů, kteří deklarují, že pivo pijí, se v loňském roce snížil o procentní bod na 87 procent. Zvýšila se ale frekvence konzumace i množství vypitého piva.

Starší lidé pijí pivo častěji

Vinopal upozornil, že v minulosti se dalo hovořit o tom, že ubývá největších pijáků, kteří vypijí více než dvě piva denně. Loni však podle něj nastal zlom a skupina silných pijáků se opět začala zvětšovat. Mezi všemi konzumenty piva jich byla zhruba pětina.

Množství vypitého piva se snižuje se zvyšujícím se vzděláním pivařů. Například vysokoškoláci pijí dlouhodobě kolem šesti piv týdně.

Podíl žen, které loni pily pivo, se meziročně zvýšil o dva procentní body na 59 procent. Podle Vinopala to odpovídá dlouhodobému trendu, kdy tři z pěti žen si pivo dají. Rovněž mezi konzumentkami pivo nejvíce pijí ženy, které mají základní vzdělání, následují ženy se středoškolským vzděláním bez maturity. Proti mužům ale pijí ženy s vysokoškolským vzděláním pivo více než ty s maturitou.

„Nadále platí, že kromě mužů a žen se další sociodemografické skupiny v počtu dní nijak vzájemně neodlišují. Dlouhodobě se ukazuje, že všechny starší věkové kategorie pijí pivo o něco častěji než skupina nejmladších osob od 18 do 29 let,“ řekl k frekvenci pití Vinopal.

Průměrný počet dnů v týdnu, ve kterých si konzumenti dají pivo, se pohybuje nad hranicí tří a půl dne u mužů a jednoho a půl dne u žen.

Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové stojí za větší spotřebou zřejmě to, že lidé pijí více pivo doma. „Koupí si jich víc a vypijí jich víc za jednu konzumní příležitost,“ uvedla podle ČTK Ferencová.

Podíl konzumace piva v hospodě a doma je aktuálně asi 39 ku 61. Svou roli podle Ferencové také hraje cena, kdy lahvové pivo stojí výrazně méně než pivo čepované.

Část kuřáků zůstává doma

Svaz pivovarů upozornil také na to, že poté, co loni začal platit zákaz kouření v restauracích, část kuřáků zůstává s přáteli doma, což se projevilo už loni v září. „Doma není žádná zavíračka ani zákaz kouření, nemusím chodit za kamarády na osmou, ale můžu začít už od šesti,“ doplnil Vinopal.

Podle Vinopala mohou být výsledky průzkumu proti realitě částečně zkreslené. Zejména u žen může být riziko, že svoji reálnou konzumaci neuvedou celou.

Anketa

Kolik piv týdně vypijete?
0
34,4 %
1 - 4
19,6 %
5 - 8
10,5 %
9 - 12
6,9 %
13 a víc
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2873 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám