Hlavní obsah

Týden přinese mrazivá rána a pošmourné dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrným teplotám zaznamenaným v lednu je opravdu konec, počasí v nadcházejícím týdnu přinese mrazivá rána a denní teploty jen kolem nuly. Nejchladněji bude v úterý, kdy teploty ani přes den nepřekročí bod mrazu. Od středy se na naše území začne nasouvat tlaková níže, která je nyní nad Středomořím. Přinese mrznoucí srážky a mlhy, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Maxim Marmur, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pondělní ráno bylo mrazivé na celém území. Na horách po půlnoci klesala teplota až k -15, s příchodem oblačnosti se „oteplilo“ až na -5 stupňů. Přes den bude podobně jako v neděli proměnlivo. Během dne se může vytvořit oblačnost se sněhovými přeháňkami, vzápětí ale může být zas polojasno. Denní maxima vystoupí na -2 až 2 stupně.

Nejmrazivějším dnem bude úterý, kdy bude vrcholit příliv studeného vzduchu od severu v souvislosti s tlakovou výší nad Skandinávií. Ranní minima klesnou na -5 až -9, na horách až na -15 stupňů. Přes den zůstanou teploty na -4 až 0, bude tedy ledový den. Na obloze bude jasno až polojasno, občas se vyskytne mrznoucí mlha.

Od středy bude panovat velká oblačnost, bude zataženo až oblačno. „Místy se budou vyskytovat sněhové přeháňky nebo sněžení, v nejnižších nadmořských výškách to mohou být i srážky smíšené, na Jižní Moravě i srážky mrznoucí,“ upozornila Honsová. Ráno se v nížinách ochladí na -2 až -6, na horách až na -10. Odpolední nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni.

Ve čtvrtek bude také oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami. V nížinách se objeví i srážky smíšené nebo mrznoucí, v takovém případě bude hrozit náledí. Po ránu se vyskytnou mrznoucí mlhy. Ranní nejnižší teploty klesnou na -1 až -5, odpolední maxima vystoupí opět na -1 až 3 stupně.

Podobné počasí bude panovat v pátek. Obloha bude oblačná. V nížinách se objeví ojedinělé přeháňky, na horách místy sněžení. Předpověď udává ranní minima mezi -2 až -6 stupni, maxima stále mezi -1 až 3 stupni.

O víkendu začne počasí v Česku ovlivňovat výběžek vyššího tlaku, což v zimě znamená úbytek oblačnosti a pokles teplot. Ten se projeví zejména v ranních minimech, která budou klesat na -6 až -10 stupňů. Přes den se pak na horách ojediněle objeví sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty by se stále měly pohybovat mezi -1 až 3 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám