Hlavní obsah

Stovky lidí žádají ochranu v Česku, nejvíc je Ukrajinců a Vietnamců

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco nelegální přechody cizinců do České republiky nepřesáhnou během měsíce třicet případů, zájem o legalizaci pobytu v Česku stoupá. Během roku narostl počet žádostí o mezinárodní ochranu na dvojnásobek, měsíčně jich je stovka.

Foto: archiv, Právo

Kontrola cizinecké policie. Ilustrační foto

Článek

Svědčí o tom údaje z pravidelné zprávy ministerstva vnitra o migraci, kterou ministr předkládá vládě každý měsíc. Ta poslední shrnuje údaje ke konci roku 2017.

V prosinci 2016 přijaly české úřady 55 žádostí. Ve dvou posledních měsících loňského roku to byl téměř dvojnásobek. V prosinci jich bylo 101. Nejvíce žádostí dostali na stůl úředníci cizinecké policie loni v říjnu, kdy jich přijali 141.

Stabilně mají o mezinárodní ochranu největší zájem Ukrajinci. Ti tvoří spolu s občany Vietnamu až čtvrtinu žadatelů. Z dalších národností se o ochranu v ČR ucházejí také Arménci, Gruzínci, Rusové či Kubánci.

„Pokračující migrační vlna se i v prosinci 2017 vyhýbá České republice, na jejímž území jsou ve spojitosti s migrační krizí zjišťováni pouze jedinci či malé skupiny migrantů,“ konstatuje zpráva ministra vnitra Lubomíra Metnara. Podle dokumentu v prosinci překročilo nelegálně hranice do ČR 27 lidí. V listopadu jich bylo 21 a o měsíc dříve 24. Před rokem se počet záchytů pohyboval ještě níž, třeba v prosinci 2016 byli zadrženi jen čtyři migranti.

Nelegální do SRN i do Skandinávie

Zadržení pocházeli převážně z Afghánistánu, Nigérie, Sýrie a jednotlivci pak z Iránu, Gambie, Ghany, Mosambiku, Rwandy a Senegalu.

Ani jeden z nich nechtěl zůstat v Česku. Ve 24 případech měli zamířeno do Německa, ostatní chtěli do Finska, Francie a Dánska. Od října podle zpráv vnitra projevilo zájem zůstat v Česku jen šest zadržených.

V českých zařízeních pro cizince bylo ubytováno loni v prosinci sedmdesát osob. Bylo mezi nimi dvacet Ukrajinců, třináct Nigerijců, osm Vietnamců a šest Afghánců.

Během loňského roku pokračovaly tzv. dobrovolné návraty cizinců z ČR do země, odkud pocházejí. V průběhu loňského roku jich odcestovalo v rámci programu asistovaných dobrovolných návratů téměř 400. Jen v prosinci odjelo 28 cizinců, a jak tvrdí zpráva, „nadále se pracuje na realizaci návratů dalších osob“.

Reklama

Výběr článků

Načítám