Hlavní obsah

Okamurovo SPD zaplatilo 7,4 miliónu majiteli agentury vydávající volební průzkumy

Hnutí SPD zaplatilo z volebního účtu téměř 7,4 miliónu korun společnosti Play Net za volební průzkumy a analýzy, přiznal ve středu šéf strany Tomio Okamura. Majitelem Play Net je Jan Fulín, který vlastní také výzkumnou agenturu SANEP. Ta před podzimními parlamentními volbami přinášela pravidelně průzkumy volebního potenciálu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura a Miloš Zeman na sjezdu SPD

Článek

SPD poslalo koncem ledna ze svého volebního účtu 4,47 miliónu korun za „mediální zastoupení a poradenství v oblasti PR” a 2,9 miliónu korun za „analytickou činnost”. Na převod upozornil server idnes.cz.

Podle serveru přitom SPD zaplatila za PR zhruba dvojnásobek toho co vítězné hnutí ANO a více než čtyřnásobek toho co Piráti, kteří měli obdobný volební výsledek.

Ještě v úterý odmítalo hnutí sdělit, komu peníze šly. „Tyto částky byly vyplaceny na základě řádných smluv, které byly uzavřeny s cílem zajistit analytickou část řízení volební kampaně,” sdělil v úterý Okamura. Podle něj byly výsledky těchto analýz „promítány do mediálního prostředí formou konkrétních kroků k oslovení voličské základny”. „Smlouvy, podepsané 3. 7. 2017 má SPD k dispozici a je připravena je předložit oprávněným kontrolním orgánům,” dodal Okamura.

Podle něj se SPD nemohlo spolehnout na průzkumy jednotlivých agentur. „Tyto průzkumy se v případě SPD jasně prokázaly jako zcela chybné a je zřejmé, že buď tyto agentury nepracovaly dobře, nebo tyto výsledky ovlivňovaly,” tvrdí v tiskové zprávě.

Ve středu Okamura přiznal, že peníze šly společnosti Play Net, kterou přes společnost Astro Capital vlastní Jan Fulín. Ten je také majitelem výzkumné agentury SANEP. Ta před volbami v průzkumech dávala dlouhodobě SPD vyšší šanci na úspěch než konkurenční agentury. Fulín také stojí za serverem prvnizpravy.cz, který think-tank Evropské hodnoty považuje za dezinformační.

SANEP byl v minulosti několikrát kritizován za své nepřesné odhady a také za způsob vedení průzkumů, kdy respondenty verbuje na internetu. Podle odborníků tak má agentura jen velmi omezené šance zjistit, zda respondent je skutečně ten, za koho se vydává.

Kvůli sporům o financování se rozpadlo hnutí Úsvit, které Okamura vedl v předchozím volebním období. Část spolustraníků ho tehdy obvinila, že Úsvit pomocí PR služeb tuneloval. Okamura byl z Úsvitu vyloučen, ale nebyl obviněn z trestného činu. Vytvořil poté SPD, Úsvit už v loňských volbách nekandidoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám