Hlavní obsah

Babiš gratuloval Zemanovi. Ten mu chce dát čas na hledání podpory pro vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš pogratuloval na Twitteru prezidentovi Miloši Zemanovi k sobotní obhajobě mandátu. Výsledek znamená, že mohou oba dál pokračovat v prosazování svých představ o sestavování vlády. Zeman před volbami řekl, že v případě svého úspěchu bude po Babišovi chtít, aby měl pro svou druhou vládu zajištěnou většinu ve Sněmovně. V sobotu naznačil, že dá Babišovi na hledání podpory čas.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Gratuluju Miloši Zemanovi ke znovuzvolení. Věřil jsem, že kampaň založená na útocích na něj nebude úspěšná a jsem rád, že jsem se nemýlil,“ uvedl Babiš na Twitteru.

Babiš, který po říjnových volbách sestavil menšinovou vládu, pro niž si však ANO nedokázalo vyjednat důvěru ve Sněmovně, podpořil Zemana před prvním i druhým kolem volby. V toto týdnu se k němu připojilo i vedení ANO.

Zeman slíbil, že Babišovi dá i druhý pokus o sestavení vlády. Původně nezmiňoval žádné podmínky, pak oznámil, že po něm bude chtít, aby měl vyjednanou podporu nejméně 101 poslanců z dvousetčlenné Sněmovny, ale pak to sám zpochybnil s tím, že bude záležet na výsledku prezidentské volby - když by neuspěl, na podmínce by prý netrval a jmenování by urychlil.

„Protože jsem byl znovu zvolen, nevidím důvod, proč bych měl vydírat Andreje Babiše příliš krátkým termínem pro jmenování jeho vlády,“ řekl Zeman v sobotu.

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem voleb?
Ano
61,5 %
Ne
38,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4334 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám