Hlavní obsah

Lavinu v Krkonoších mohl uvolnit skialpinista, podle záchranářů ho zřejmě zavalila

Lavinu dlouhou 170 metrů, která se v pátek uvolnila v Dlouhém dole mezi Špindlerovým Mlýnem a Pecí pod Sněžkou, uvolnil zřejmě neopatrný skialpinista. Lavina sjela mimo tradiční svah a skialpinistu pravděpodobně zavalila. Incident se nicméně podle všeho obešel bez zranění.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lavinový svah v Krkonoších. Ilustrační foto

Článek

„Je velmi pravděpodobné, že si lavinu uvolnil skialpinista. Jestli byl úplně zasypaný, nebo jen zčásti, to nevíme, je to pouze naše dedukce. Ani to, jestli byl sám, nebo šlo o více skialpinistů. Kolegové při monitoringu prostoru ve spodní části nánosu našli díru, jako když někoho vykopáváte,” řekl lavinový expert horské služby Pavel Cingr.

Lavina v závěru Dlouhého dolu pod horským hotelem s restaurací Výrovka sjela z prudkého svahu se sklonem 37 stupňů, byla dlouhá 170 metrů, výška odtrhu se pohybovala od 40 do 125 centimetrů, šířka dosáhla 40 centimetrů a výška čela laviny byla 50 až 150 centimetrů.

„Zajímavé je, že spadla mimo lavinovou dráhu, občas se to stává. Vysvětluji si to tím, že napadlo hodně sněhu a foukal silný vítr, který tam sníh přemístil. Na povrchu byla ledová vrstva, po které to ujelo. V současné zimní sezóně jde v Krkonoších o nejdelší zaznamenanou lavinu. Je ale možné, že jsme nezaznamenali všechny, dosud byly mlhy,” řekl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Stále platí třetí stupeň

V Krkonoších po vydatném sněžení za působení silného větru v minulých dnech stále platí zrádný třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Horská služba na svém webu doporučuje dbát zvýšené opatrnosti na svazích se sklonem nad 30 stupňů a nevstupovat na svahy se sklonem více než 35 stupňů.

Na hřebenech Krkonoš je nyní okolo 120 centimetrů sněhu. Za minulý týden napadlo okolo 65 centimetrů nového sněhu. „Sníh padal za působení silného západního větru. Vítr přemístil sníh do závětrných partií, kde se vyskytují nebezpečné desky a převěje. Stabilita sněhové pokrývky se snižuje,” píše horská služba v pondělním hlášení. Vyplývá z něho i to, že lavina se může uvolnit již při malém dodatečném zatížení, zejména na strmých svazích. V některých případech existuje možnost samovolného uvolnění malých a středních lavin.

V Krkonoších bylo v současné zimní sezóně poprvé vyhlášeno lavinové nebezpečí 21. listopadu, a to o síle prvního stupně. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Jedna z nejdelších lavin v novodobé historii Krkonoš spadla v únoru 2015 do Modrého dolu. Lavina zasáhla plochu 20 hektarů, na délku měřila 1106 metrů, délka odtrhu byla 506 metrů, výška sněhu v místě odtrhu byla od 0,5 do 2,45 metru a obvod laviniště měřil 3,3 kilometru.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním zahynula pod lavinou v Krkonoších šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal koncem prosince 2008 v takzvané Červinkově muldě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám