Hlavní obsah

V Táboře se sešli stoupenci nové platformy ČSSD. Budou chtít přímou volbu předsedy

– Tábor • Aktualizováno
Právo, kal

Kritici vedení ČSSD, kteří jsou sdružení v platformě Zachraňme ČSSD, diskutovali v sobotu v táborském hotelu Palcát. Shodli se třeba, že na únorovém sjezdu strany navrhnou, aby předsedu ČSSD mohli volit přímo všichni členové.

Foto: Lucie Kandlová

V táborském hotelu Palcát začal sjezd platformy ČSSD.

Článek

Sjezdu platformy, který začal v pravé poledne, se účastnily necelé dvě stovky lidí. To, o čem byla řeč, se novináři dozvídali jen zprostředkovaně. Před jednou hodinou byli totiž vykázáni ze sálu.

„Můžu potvrdit, že v sále probíhá debata pěkně od podlahy. My si nehrajeme na stínový sjezd ČSSD. Tady se o ničem nehlasuje, tady se zkrátka debatuje. Probíráme příčiny krize sociální demokracie i neúspěšné sněmovní volby,“ řekl Právu asi po dvou hodinách jednání bývalý jihomoravský hejtman a spoluzakladatel platformy s názvem Zachraňme ČSSD Michal Hašek.

Platformu založili kritici vedení strany poté, co sociální demokracie neuspěla v loňských volbách do Poslanecké sněmovny - ve volbách ČSSD získala jen 7,27 procenta hlasů.

Její stoupenci se v sobotu po více než pětihodinovém shodli na tom, že na únorovém sjezdu strany v Hradci Králové navrhnou změnu stanov tak, aby bylo možné zvolit nového předsedu sociálních demokratů přímo všemi členy. Podle kritiků současného vedení strany by se sjezd měl změnit na permanentní.

„Jednoznačně jsme se také shodli na tom, že by celá členská základna měla mít právo vyjádřit se k tomu, jak se sociální demokracie bude chovat v druhém nebo dalším pokusu o sestavení vlády,“ řekl po skončení sjezdu bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Zimola by se postu v čele ČSSD nebránil 

Ten v rozhovoru pro Právo řekl, že se nebrání tomu, aby byl ve vedení sociální demokracie.

„Chci říci, že nepotřebuji zneužívat tuto platformu, abych si skrze ni říkal o nějakou nominaci. Od některých regionálních organizací jsem už dostal nominace, abych se ucházel o místo ve vedení strany. Já ale počkám, až bude definitivně prošetřena ta má „pseudokauza“, ze které některá média udělala skutečně kauzu století, a pak se definitivně rozhodnu, zda budu kandidovat,“ uvedl Zimola.

Poznamenal, že policie prošetřuje stavbu jeho rekreačního domku na Lipně už déle než půl roku, a že by tedy mohla co nejdříve přijít už s nějakým řešením jeho záležitosti.

„Stojím si za tím, že se žádný trestný čin nestal. Až bude ukončeno vyšetřování, tak se rozhodnu, zda a do jaké pozici budu ochoten jít. Pro mne je nejdůležitější, že sociální demokracie potřebuje pomoci a já jsem připraven tu pomoc dát z jakékoli pozice,“ uvedl někdejší jihočeský exhejtman, který loni kvůli pochybám kolem stavby domu za několik miliónů korun rezignoval na svou funkci.

Michal Hašek na sjezdu v Táboře důrazně zopakoval, že na únorovém sjezdu nebude kandidovat do žádné funkce ve vedení strany.

Přijel i Chovanec

S účastníky přijel také diskutovat úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. „Já nejsem podporovatelem ani zakladatelem platformy, ale respektuji, že vznikla. Říkal jsem, že přijedu kamkoliv, kde budou chtít debatovat o sociální demokracii, a proto jsem tady. Debata byla tvrdá někdy, ale věcná. Já si myslím, že tohle není k neprospěchu sociální demokracie,“ řekl Chovanec.

Dodal, že kandidátů na předsedu strany je hodně a únorový sjezd to musí „potěžkat“.

Sociální demokracie ale podle něj teď také žije prezidentskou volbou. „Debata se týkala také prezidentského kandidáta. Většinově tito lidé podporují Miloše Zemana stejně jako já,“ dodal Chovanec s tím, že stále zvažuje, zda bude do vedení ČSSD kandidovat.

Zeman, jehož s Chovancem, ale i se Zimolou a Haškem, pojí mimo jiné účast na utajované schůzce, která se odehrála po předčasných parlamentních volbách v roce 2013, poslal účastníkům táborského setkání svůj pozdrav.

Reklama

Výběr článků

Načítám