Hlavní obsah

Babišova vláda si schválila nový jednací řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babišova menšinová vláda bez důvěry ve středu schválila nový jednací řád pro své vlastní fungování a zasedání. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Ten současně označil předchozí kritiku změn aktuálního textu jednacího řádu za bublinu či dezinformace.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Nový řád připravil ministr spravedlnosti a šéf Legislativní rady vlády Robert Pelikán. Podle ministerstva spravedlnosti je hlavním účelem změn zefektivnění a zrychlení projednávání materiálů předložených vládě.

Kabinet by se měl podle návrhu novým jednacím řádem řídit od začátku února, sdělil tiskový odbor úřadu vlády.

Novelu po jejím předložení do připomínkového řízení kritizovaly některé politické strany. Vadilo jim zejména zvažované zrušení záznamu o tom, jak o návrzích hlasovali jednotliví ministři. Ustanovení, které by podle kritiků znemožnilo určit osoby odpovědné za kroky vlády, z konečného návrhu zmizelo.

Babiš, který kritiku označil za bublinu, uvedl, že z textu nakonec vypadlo i ustanovení, podle kterého měl premiér v poslední instanci řešit spory mezi ministry, aby se předešlo rozporům při samotném zasedání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám