Hlavní obsah

Korunovační klenoty jsou na Hradě poprvé k vidění ze všech stran

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Už od úterý si návštěvníci Pražského hradu mohou prohlédnout korunovační klenoty ve Vladislavském sále. A vůbec poprvé ze všech stran, což dříve nebylo možné z bezpečnostních důvodů. Letos to umožní zcela nová vitrína. Klenoty byly naposledy vystaveny v květnu 2016.

Poprvé si mohou návštěvníci Hradu díky nové vitríně prohlédnout korunovační klenoty ze všech stranVideo: Novinky

 
Článek

V původní vitríně, kterou vytvořil v roce 1929 architekt Josef Gočár, jsou uloženy památky spojené se sv. Václavem.

„Je tam přilba knížete Václava z 10. století, jeho meč, kus jeho zbroje, celá se nám tam nevešla a relikviářová busta, kterou nechal udělat král Vladislav. To je ten, který nechal postavit Vladislavský sál,“ řekl Novinkám ředitel odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky Petr Kroupa.

Na konci sálu je k vidění vitrína s korunovačními klenoty.

Foto: Novinky

V Gočárově vitríně jsou památky spojené s knížetem Václavem.

Korunovační klenoty se skládají ze základní trojice předmětů - koruna, jablko a žezlo. Ale ještě ve zvláštní vitríně je k vidění korunovační plášť. Při ceremoniích se navíc používal prsten a svatováclavský meč.

Mezi hlavními vitrínami je ještě jedenáct panelů, které vysvětlují, co se s klenoty dělo ve 20. století. Vyprávějí příběh, jak se ze symbolu feudální moci staly české korunovační klenoty neoficiálním symbolem samostatné republiky.

Výstava ve Vladislavském sále byla pojmenovaná jako Symbolická moc českých korunovačních klenotů a je jedním z dalších projektů Hradu připravených k oslavám 100. výročí vzniku Československa a 25. výročí založení České republiky. K vidění je do 23. ledna, vstup je zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám