Hlavní obsah

Do školství musí přitéct desítky miliard, tvrdí po jednání Babiše s odbory ministr

V roce 2021 bude průměrný plat učitele 46 000 korun. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO), který v pátek jednal se zástupci školských odborů. Podle ministra školství Roberta Plagy se bude muset rozpočet školství v následujících čtyřech letech zvýšit o 50 miliard korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda školských odborů František Dobšík (vlevo) a ministr školství Robert Plaga

Článek

„Platy učitelů by podle plánů vlády měly do konce volebního období vzrůst na 150 procent současné průměrné mzdy v ČR,“ tvrdí Babiš.

Vláda chce, aby letos vzrostly platy učitelů o 3500 korun, nepedagogičtí pracovníci by si měli polepšit o 3000 korun.

„My jsme se bavili o potřebě nafázovat navyšování (platů), aby to nebylo o 30 procent v posledním roce tohoto volebního období,” citovala ministra ČTK. V příštím roce by podle ministra Plagy mělo jít na mzdy pedagogů až 12 miliard korun.

Babiš s Plagou v pátek jednali s předsedou Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS) Františkem Dobšíkem, předsedou Vysokoškolského odborového svazu Petrem Baierlou a místopředsedkyní ČMOS Markétou Seidlovou.

Odboráři jsou s vládní vizí navyšování mezd spokojeni.

Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že posílí technické školství, vnese pořádek do soustavy vysokých škol či posílí výuku jazyků, informačních technologií a technického vzdělávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám