Hlavní obsah

Jana Sobotku podporují čtyři neúspěšní kandidáti do Senátu

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Vrchlabský starosta Jan Sobotka (za STAN), který v prvním kole doplňovacích voleb do Senátu na Trutnovsku získal nejvíce hlasů (33,5 procenta) a s továrníkem Jiřím Hlavatým (za ANO) postupuje do druhého kola, získal podporu už od čtyř neúspěšných kandidátů. Sobotka přebral obhájci senátorského křesla Hlavatému devět procent voličů.

Foto: David Taneček, ČTK

Jan Sobotka (STAN)

Článek

Kromě Kláry Sovové (NEI) a Jaroslava Dvorského (za Piráty), kteří získali dohromady přes 20 procent hlasů, Sobotku podpoří i kandidátka Občanské demokratické aliance Blanka Horáková. „Osobně podpořím starostu Vrchlabí Jana Sobotku, protože to je člověk, který nezklamal, a myslím si, že si důvěru zaslouží," řekla Horáková, jež získala dvě procenta hlasů.

Sobotku podporuje i neúspěšný kandidát ČSSD, místostarosta Úpice Karel Šklíba. „Voliče vyzvu, aby podpořili Sobotku, na čemž se shodli i delegáti nedělní okresní konference ČSSD. Konference členům doporučila, ať v prezidentské volbě nevolí Miloše Zemana, jelikož jde o největší zlo pro ČSSD,“ řekl Právu Šklíba, který ve víkendových senátních volbách zvítězil v domovské Úpici, kde majitel královédvorské textilky Juta Hlavatý vlastní jednu z největších fabrik.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Volbám v krkonošské Malé Úpě kralovala Klára Sovová (NEI).

„Postupně oslovuji s žádostí o podporu většinu protikandidátů. Kromě paní Tomešové, Okamurova strana mi není blízká, a paní Řezníčkové,“ prozradil Sobotka. „Rozhodnutí nechávám na voličích,“ reagovala Tomešová.

V doplňovacích volbách do Senátu na Trutnovsku a v několika obcích Náchodska se utkalo devět kandidátů. Volby se konaly kvůli Hlavatému, který byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu proto automaticky zanikl. Hlavatý pak oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu a poslaneckého mandátu se vzdal.

Hlavatý přišel o hlasy

Sobotka, který kandidoval za STAN s podporou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, získal 7615 hlasů, tedy 33,5 procenta hlasů, a kandidát ANO Jiří Hlavatý obdržel 5728 hlasů, to je 25,2 procenta. Rozhodlo o tom 22 718 platných hlasů.

Hlavatý v senátorských volbách v roce 2014 oslovil v prvním kole 34,39 procenta voličů a jeho tehdejší soupeř, nedávno zesnulý Adolf Klepš, dostal 21,39 procenta hlasů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Volbám v krkonošské Malé Úpě kralovala Klára Sovová (NEI).

Sobotka, jakožto společný kandidát antibabišovského bloku ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, získal Hlavatého hlasy napříč trutnovským okresem. „Letos se to skoro identicky obrátilo v můj prospěch,“ srovnal minulé a letošní senátorské volby Sobotka. Ve druhém kole to může být jinak, dodal: „Soudě podle výsledků loňských parlamentních voleb, nebyl potenciál ANO zdaleka vyčerpán.“

Hlavatý oproti roku 2014 doma ztratil desetiprocentní voličskou podporu, k čemuž přispěla i nízká volební účast. „Minule přišlo ve Dvoře Králové mnohem více voličů než letošních 27 procent, jelikož první kolo senátních voleb se konalo souběžně s komunálními,“ dodal Hlavatý, podle něhož mnozí volili proti současné vládě. Volební účast byla letos na Trutnovsku se 100 438 voliči v prvním kole senátních voleb 22,9 procenta. V roce 2014 přišlo v prvním kole k urnám skoro 40 procent voličů.

Majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová, která kandidovala za Nezávislou iniciativu, získala 11,9 procenta hlasů, nezávislý kandidát s podporou Pirátů Jaroslav Dvorský obdržel 10,6 procenta, kandidátka KSČM s podporou Strany přátel občanů Iva Řezníčková dostala 7,1 procenta hlasů, Karel Šklíba za ČSSD 5,7 procenta, Blanka Horáková za ODA dvě procenta, kandidátka SPD Luďka Tomešová 3,3 procenta hlasů a nezávislá Terezie Holovská 0,7 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám