Hlavní obsah

Zima si hraje stále na schovávanou. A lépe jen tak nebude

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba zimních dovolených by měla být – alespoň podle kalendářního měsíce – již v plném proudu, ale aktuální teplé počasí zimním radovánkám příliš nepřeje. A situace se příliš nezlepší ani v nadcházejících týdnech. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Matthias Balk, ČTK/AP

Aktuální počasí zimu nepřipomíná ani vzdáleně.

Článek

„Trend nadprůměrných týdenních teplot, které se udržují již od poloviny prosince loňského roku, bude pokračovat minimálně i v následujících dvou týdnech,“ uvedli meteorologové.

Podle nich se očekává, že týdenní minimální teploty se budou pohybovat kolem nuly a maximální teploty se budou udržovat nad nulou. Mrznout tedy spíše nebude, alespoň tedy do poloviny prvního měsíce roku.

„Následně budou průměrné teploty postupně klesat, ale většinou by se měly pohybovat v intervalech hodnot běžných pro danou roční dobu. Období od 8. ledna do 2. února by mělo být jako celek teplotně nad dlouhodobým průměrem,“ stojí ve výhledu.

Srážky budou v normě

„Z hlediska srážek se neočekávají velké odchylky, ve všech týdnech předpokládáme srážkově normální průběh počasí. Období jako celek – od 8. ledna do 2. února – bude srážkově průměrné,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 8. ledna do 4. února v letech 1981 až 2010 byla -1,5 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 34 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám