Hlavní obsah

Babiš a Faltýnek se omluvili z jednání výboru. Zdržovací taktika, říká Gazdík

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek zvolili se svými právníky šalamounské řešení v případu kauzy Čapího hnízda, kdy policie znovu žádá o jejich vydání k trestnímu stíhání. Podle informací Práva se z úterního jednání písemně omluvili s tím, že se chtějí nejdřív seznámit se zprávou OLAF. Podle některých politiků je to zdržovací taktika.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Článek

Babiš s Faltýnkem svou úterní neúčast – jak Právo zjistilo – zdůvodňují tím, že se nejprve chtějí seznámit s obsahem závěrečné zprávy OLAF, která je součástí trestního spisu. A to proto, aby se před poslanci výboru mohli k jejímu obsahu jasně vyjádřit.

Jenže takový postup má háček: policie oběma poslancům – na rozdíl od členů imunitního výboru – nemůže spis zpřístupnit do chvíle, než budou v postavení obviněných, tedy po jejich vydání Sněmovnou a tedy po zbavení imunity.

Mandátový a imunitní výbor chtěl oba politiky, stejně jako státního zástupce a policistu z pražské kriminálky, v úterý vyslechnout.

Pokud nepřijdou, je to evidentně zdržovací taktika
Petr Gazdík

Babiš s Faltýnkem už spis četli v září, poté, co je zbavila imunity minulá Sněmovna. V té době ale zpráva OLAF nebyla k dispozici. Kvůli nabytí nového mandátu se postup vydání poslanců musí opakovat.

„Pokud nepřijdou, je to evidentně zdržovací taktika,“ řekl Právu místopředseda výboru Petr Gazdík (STAN). Ve shodě s Kateřinou Valachovou (ČSSD), která jako zpravodajka výboru má připravit doporučující, či nedoporučující stanovisko pro všechny poslance, Gazdík připomněl, že vyslechnutí obou zákonodárců na výboru není zákonnou povinností. Pokud by se odmítli dostavit opakovaně, může výbor stanovisko schválit i bez toho.

„Máme dost podkladů, abychom rozhodli,“ sdělil Gazdík. Dodal, že pokud chce Babiš s Faltýnkem prostudovat zprávu OLAF, může jako premiér požádat ministerstvo financí, jako jednoho z adresátů, o její zveřejnění.

„Vyjádření poslanců Babiše a Faltýnka před výborem je jejich právo, pozvání dostali v dostatečném předstihu,“ řekla Právu Valachová. Připustila nicméně, že v úterý výbor ještě k závěrečnému stanovisku nemusí dojít, protože někteří členové výboru chtějí na pražském policejním ředitelství zprávu OLAF prostudovat.

„Pokud se nebudou dostavovat, výbor své závěry bude formulovat i bez jejich vyslechnutí,“ dodala Valachová s tím, že k hlasování o zbavení imunity by se Sněmovna mohla dostat ve druhém týdnu své schůze, která začíná 16. ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám